Archives for

Statistička olimpijada

Državni zavod za statistiku u suradnji s Visokim učilištem Algebra i Hrvatskim statističkim društvom, uz posebno pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, podršku Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Hrvatske zajednice županija organizira projekt Statistička olimpijada.

Statistička olimpijada je natjecanje koje se po prvi put organizira u Hrvatskoj u sklopu Eurostatovog projekta ”Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning”, a namijenjeno je svim srednjoškolcima od 14 do 18 godina. 

Cilj je potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca te njihovih nastavnika za statistiku. Statistička olimpijada će pokazati koliko su srednjoškolci upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima, koliko je statistika zastupljena u srednjim školama ponajprije kroz nastavni predmet matematike, kolike su mogućnosti stvarne primjene stečenoga statističkog znanja, ali i koliko se srednjoškolci snalaze pri pretraživanju raspoloživih statističkih podataka te koliko ih stvarno razumiju. Nastavnicima će pružiti ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevan rad sa srednjoškolcima te kako na primjerima iz stvarnog života mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti kompleksne statističke pojmove. 
Osim navedenog, Statistička olimpijada, kao i svaka olimpijada, trebala bi potaknuti srednjoškolce i njihove mentore na timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, na putu prema uspjehu. 

Za više detalja o projektu posjetite https://olimpijada.dzs.hr/.

Gostovanje Teatra Tirena

U utorak, 17. listopada 2017., Gimnazija je ugostila zagrebački Teatar Tirena.  Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak za učenike prvog i drugog razreda izveli su predstavu #generacija  koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Predstave Teatra Tirena posebno su osmišljene da potaknu mlade na promišljanje i artikuliranje problema te da zajedno s njima traže odgovore na životna pitanja.

Održan drugi TeachMeet u sklopu projekta „e-Škole“

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet održala je 13. 10. 2017. u Zagrebu drugi TeachMeet, susret nastavnika koji aktivno sudjeluju u okviru zajednice praktičara, organizirane u sklopu provedbe nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

Dvanaest nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Bilja, Bjelovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Šibenika, Vrbovca, Vukovara i Zagreba svojim su kolegama kroz kratke prezentacije predstavili vlastita iskustva u primjeni tehnologije u nastavi te razmijenili ideje o mogućnostima kako tehnologija može dodatno poboljšati nastavu. Jedan od predavača bio je i Denis Karanušić, prof. u našoj gimnaziji s temom “IKT u nastavi klasičnih jezika”

Kako koristiti videokonferenciju, webinar i e-knjige u promociji i nastavi strukovnog obrazovanja, na koji način Yammer mreža može omogućiti da se u nastavi čuju inače tihi i nenametljivi učenici, kako se informatička tehnologija koristi u nastavi u specifičnim uvjetima kao što je bolnica i kako takav oblik nastave poboljšava kvalitetu života hospitaliziranog učenika samo su neke od prezentacija koje su danas predstavljene u sklopu CARNetovog TeachMeet-a.

TeachMeet je dinamičan i sve popularniji oblik stručnog usavršavanja koji se organizira u raznim dijelovima svijeta, a u kojem sudionici u kratkim, vremenski ograničenim prezentacijama dijele svoja iskustva ili predstavljaju neku ideju.

Preuzeto:

https://www.e-skole.hr/hr/odrzan-drugi-teachmeet-u-sklopu-projekta-e-skole/

 

Inin Zeleni pojas odabrao projekt „KAMELIJA“

ina

Sredinom srpnja dobili smo vijest da je naš projekt „KAMELIJA“ odabran za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa  Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d. Ovaj se natječaj održava od 2014. godine, a ovogodišnji se natječaj po prvi puta odvijao online i prijave su se vršile isključivo preko Zeleni pojas web stranice (www.ina.hr/zelenipojas ).

Naš će projekt obuhvatiti sufinanciranje: Izrada Koncepta za uređenje okoliša zgrade Gimnazije i početak radova na formiranju cvjetnih gredica, kupnji sadnica i njihovoj sadnji.

Aktivnostima koje će se provesti u sklopu našeg projekta poput čišćenja i sadnje cvijeća omogućit će se održavanje izvanučionične nastave i brojnih izvannastavnih aktivnosti u prirodi.

Radovi na projektu započeli su 15. 9. 2017. a završetak projekta očekuje se 30. 6. 2018.

Ravnatelj gimnazije Antuna Vrančića, mr. sc. Josip Paić, povodom početka realizacije projekta izjavio je: „Ovo su skromna sredstva, ali nam mnogo znače. Od njih ćemo dijelom, za početak, financirati izradu Koncepta uređenja.“ Preostali dio ćemo utrošiti za početne radove u uređenju okoliša.

 zeleni_pojas

 

 

 

Dvodnevni stručno-zabavni izlet u Veneciju i Gardaland

Dvodnevni stručno-zabavni izlet u Veneciju i Gardaland organiziran je za učenike 2.b i 2.c razreda jezične gimnazije i za grupu ‘Talijana’ 3.b razreda. Od 22.9. do 24.9. naše voditeljice bile su profesorice Ivana B. Knežević, Franka M. Bujas i Irena Palinić. Velika avantura započela je noćnom vožnjom od Šibenika do Verone. Nakon kratkog razgleda veronske arene, palače Scaligeri, Julijina balkona i dvorišta imali smo vremena prošetati najpoznatijom shopping ulicom ili popiti espresso na prekrasnoj Piazzi Bra. Romantična Verona bila je samo uvod u odličan dan koji smo kasnije proveli u Gardalandu. Umorni od adrenalina i tisuća prijeđenih koraka po zabavnom parku, dan smo završili večerom u hotelu. Ipak, bez obzira na umor morali smo prošetati barem djelićem kilometarske pješčane plaže Lido di Jesola. Zamislite tipičnu studentsku noć u hotelu. E, pa tako je i bilo!

Oblačna talijanska jutra nisu ništa drukčija od hrvatskih. Obećavaju kišu. Pljusak kojim nas je dočekala Venecija nije nas obeshrabrio. Dapače, u onim šarenim kabanicama koje smo na brzinu kupovali na štandovima brzo smo uklopili u kišni turistički scenarij gackajući i preskačući lokvice po uskim venecijanskim uličicama. Od pljuska do pljuska uspjeli smo čuti po koju zanimljivu priču o povijesti i kulturi Venecije. Imali smo sreće što na prekrasnoj Piazzi San Marco nije bila velika gužva i što ovaj put Duždeva palača i bazilika Svetog Marka nisu bile opkoljene skelama za popravak pa smo ih mogli vidjeti u punom sjaju. Kiša je prestala taman kad smo dobili raspust za slobodnu šetnju. Radni tim iz 3.b i 2.c tada je prvom prilikom intervjuirao gondolijera. Na naše čuđenje mladić je jedva pristao. Kako god, prvi zadatak je uspješno obavljen. Poslijepodne smo proveli na ostalim otocima lagune. Na Muranu smo gledali pravog majstora pri izradi staklene vaze te tom prigodom i intervjuirali majstora puhača. Zadatak broj dva izvršen. Na šarenom Buranu, poznatom po čipkama poput paške i lepoglavske, sve slobodno vrijeme uživali smo u talijanskoj kavi i slasticama, šetnji i fotografiranju ispred slikovitih kućica. Radni tim završio je i treći zadatak intervjuirajući najstariju čipkaricu na otoku. Povratak doma značio je opet noćnu vožnju autobusom, ali to je bilo baš ono što nam je trebalo nakon kiše i cjelodnevnog pješačenja.

Lucija Ivanda, 3.b  

Festival o pravima djece

U srijedu, 11.listopada 2017. u 12:00 sati  u multipleks kinu Cinestar Šibenik, učenici trećih razreda sudjelovali su na Festivalu o pravima djece.

Festival se odvija već devetu godinu za redom, a još uvijek je to jedino u potpunosti inkluzivno događanje za djecu i mlade u Hrvatskoj. Glavna tema ove godine je pravo djece na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlukama koje ih se tiče. Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu. Festival organizira udruga Alternator, u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i kinima Cinestar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Grada Zagreba.

Photoshop radionica za gimnazijalce

tomo-r

Od 2.10.2017. naši učenici sudjeluju u besplatnoj Photoshop radionici u organizaciji Urbanog centra Šibenik. Radionica traje četiri tjedna, a učenici će savladati osnove korištenja Photoshopa. Radionica ima i humanitarni karakter jer će šibenski gimnazijalci uz pomoć stečenih znanja kreirati radove koji će se prodavati na  ovogodišnjem adventskom sajmu, te sav prihod proslijediti onima kojima je pomoć najpotrebnija. Zbog velikog interesa u pripremi je nova radionica stoga najave pratite na stranici Urbanog centra.

Dani kruha 2017.

U petak 6. listopada 2017., učenici Gimnazije Antuna Vrančića obilježili su Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Svi razredni odjeli okupili su se na školskom igralištu kako bi se predstavili na svojim uređenim izložbenim stolovima.

Organizatori ove manifestacije bili su Ana Bogadi, prof. i Ivana Marelja, prof. Najbolje razrede odabrao je žiri: Jasminka Paić, prof., Marijana Cvitanović, prof., Natalija Hobar, prof. i učenik Maro Petar Kojundžić, 3.c. 

Prvo mjesto osvojio je 1.D na temu „Kruh naš budući“, drugo mjesto osvojio je 1.A , a treće mjesto dijele 1.E i 2.C razred.

Međunarodni dan pješačenja

Dana 5.10.2017. obilježili smo Međunarodni dan pješačenja i Europski školski sportski dan na šetnici u kanalu sv. Ante. Taj dan posvetili smo promociji zdravog stila života ali i edukaciji.

Učenici su u pratnji svojih razrednika i nastavnika pješačili od supermarketa “Kaufland” do uvale Minerska gdje su učenici Ana Matić, 4.d, Martin Bunardžija, 3.c, Lucia Slavica, 3.c, Marta Grgurica, 4.a, Antea Bratić, 2.d, Marija Marin, 2.a, Maria Jurić, 1.e, Jakov Plenča,1.e, i Lucija Kursan, 2.c u ulozi voditelja održali edukaciju iz pružanja prve pomoći pod mentorstvom nastavnice Ane Bogadi, prof.

Nastavnik M.Milović, prof. organizirao je i vodio botaničku radionicu, a nastavnici TZK-a I.B.Knežević ,prof., K. Mudronja, prof. i T. Grguručin, prof. proveli su test oporavka s učenicima nakon čega smo nastavili šetnju do uvale Škar.

Svim učenicima i  nastavnicima zahvaljujemo na sudjelovanju u ovoj aktivnosti, a kako nam je bilo pogledajte u velikoj fotogaleriji.

Čestitamo Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dana 8.10. obilježava se Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Učenice 4.d razreda, Lucija Rak i Katarina Soža izradile su i prezentirale plakat na temu “Put do samostalnosti Republike Hrvatske”.

Custom Youtube Channel embed plugin