Europeana DSI (Digital Service Infrastructure) nastala je na inicijativu Europske Unije s ciljem očuvanja europske kulturne baštine u digitalnom obliku. Uslugu pruža konzorcij sastavljen od dvadesetak partnera kojima koordinira Europeana Foundation, nizozemska organizacija. Razvijanje digitalne platforme odvija se u projektnim ciklusima, a trenutno je pri kraju četvrti ciklus – Europeana DSI-4. Na digitalnoj platformi dostupno je preko 50 milijuna artefakata u raznim oblicima: slike, videa, tekstovi, zvučni zapisi, povijesni ugovori, knjige, novine, časopisi i sl. objavljeni od strane instituta, fakulteta, muzeja. Većina materijala dostupna je za korištenje uz poštivanje autorskih prava.

Za primjenu materijala u nastavi napravljen je blog Teaching with Europeana na kojem se redovito objavljuju scenariji učenja ili iskustva u implementaciji scenarija u nastavi u kojima se koriste Europeanini materijali.

U projekt se odabiru (novi) članovi korisničkih skupina europskih zemalja na temelju javnog poziva. Članovima koordiniraju nacionalni ambasadori. U Hrvatskoj je ove godine bilo osam članova korisničke skupine. Naša nastavnica iz fizike, Bojana Oreb, jedna je od njih.

Zadaća članova korisničke skupine jest sudjelovati u uvodnoj edukaciji o projektu, izraditi scenarij učenja na temu po izboru, primijeniti ga u nastavi i o tome napisati blog. U scenariju je potrebno koristiti materijale s platforme Europeana, a sadržaj pisati na engleskom jeziku. Nakon završetka tog dijela projekta, članovi su prijavili svoje radove na Europeanino natjecanje tijekom kampanje STEM Discovery Week. Među stotinjak pristiglih scenarija, vodstvo projekta, odabralo je 20 scenarija koji su se izdvojili svojom inovativnošću, korištenjem IKT-a, zatim jasnoćom izvedbe i usmjerenošću na učenika. Među dvadeset pobjedničkih scenarija bio je i onaj naše nastavnice naziva “Nuclear Power Plant Mission”. Scenarij je namijenjen učenicima 4. razreda srednje škole, a kako sam naslov govori, obrađuje se tema nuklearne fizike. Kako bi učenici bili aktivniji na nastavi tijekom ponavljanja sadržaja i vježbanja zadataka, sav je sadržaj ukomponiran u popularnu escape room igru. Igra je napravljena u Google Formsu, a unutar tog kviza koristilo se još pregršt drugih interaktivnih digitalnih alata poput online slagalice, online križaljke, Genially interaktivne prezentacije, Canvini posteri, online sučelje iPhone SMS poruka i drugi, koji služe za raznovrsno prikazivanje zadataka, a čija pak rješenja predstavljaju kodove za otključavanje lokota na vratima tj. šifre za prelazak na novu sekciju Google Formsa. Sama izrada igre i osmišljavanje scenarija trajala je dva mjeseca. Osim scenarija naše nastavnice iz Hrvatske je još odabran rad članice Kristine Jelošek, učiteljice engleskog i njemačkog jezika iz Osijeka.

Sudionici čiji su scenariji odabrani kao pobjednički i njihovi nacionalni ambasadori nagrađeni su putovanjem u Bruxelles na dvodnevnu Europeaninu radionicu od 10. do 11. lipnja 2022.

Radionica se odvijala u poznatoj Učionici laboratoriju budućnosti (Future Classroom Lab) u zgradi European Schoolneta.

Tijekom prvog dana učitelji i nastavnici iz petnaestak zemalja imali su prilike čuti što je sve napravljeno kroz projekt što su osobno predstavile Isabel Crespo (Europeana Foundation) i Elisavet Vlachou (European Schoolnet). Drugoga dana na redu su bile interaktivne radionice o prednostima korištenja Europeane u nastavi te primjeri iz prakse. Jedan takav primjer predstavila je i hrvatska ambasadorica Europeane, Ivana Štiglec, nastavnica engleskog i njemačkog jezika prezentirajući korištenje Europeaninih materijala u izradi videolekcija za potrebe i-Nastave te u Erasmus+ projektu.

U popodnevnim satima interaktivna radionica osmišljavanja aktivnosti u sklopu novog europskog Bauhausa održala se u muzeju Kući europske povijesti. Ono što je privuklo pažnju mnogih sudionika jest susjedna lokacija čuvene fotografije s pete Solvay konferencije iz 1927. na kojoj se nalazi dvadesetak vodećih fizičara i znanstvenika tog doba.

Oba dana u programu je bilo osigurano i slobodno vrijeme za razgledavanje Bruxellesa – grada koji oduševljava multikulturalnošću, multinacionalnošću, raznovrsnim umjetničkim i arhitektonskim djelima od Atomiuma do čuvene briselske palače i parka, vaflima, pomfritu i kasnim zalascima sunca.

Autor: Bojana Oreb

ZADNJE VIJESTI

SVEČANA PODJELA SVJEDODŽBI O DRŽAVNOJ MATURI – FOTOGALERIJA

20. srpnja 2022. se u našoj školi održala svečana podjela svjedodžbi o državnoj maturi. Maturantima, prisutnim djelatnicima i nekolicini roditelja na početku se obratio ravnatelj Zoran Smolić izrazivši zadovoljstvo rezultatima te uputio čestitke maturantima na uspjehu. Tim se riječima pridružila i nastavnica Žaneta Zaninović, ispitna koordinatorica, istaknuvši pritom učenike koji su s odličnim uspjehom položili…
Više

Odličan uspjeh naših učenika na Državnoj maturi 2022.

Iskrene čestitke učenicima koji su iz svih obveznih predmeta koje su polagali na državnoj maturi dobili ocjenu odličan:Karađole Antonija, 4aKaran Donna, 4aŠarac Kristijan, 4aMilković Katarina, 4cGrgurin Bruna, 4dVuković Patricija, 4eČestitke učeniku Perica Vici, 4a koji je riješio test iz matematike na A razini 100%.
Više

Gimnazija Antuna Vrančića na 5.mjestu najboljih gimnazija u državi

Prema rezultatima Državne mature 2021. godine Gimnazija Antuna Vrančića nalazi se na 5. mjestu najboljih gimnazija u našoj državi. Učenici su postigli prosjek 4,30. Bravo svima, a s nestrpljenjem iščekujemo i rezultate ovogodišne mature! https://mok.hr/vijesti/item/35423-po-uspjehu-svojih-ucenika-na-drzavnoj-maturi-sibenska-gimnazija-antuna-vrancica-na-5-je-mjestu-medu-30-najboljih-hrvatskih-gimnazi
Više