Izlet u Salzburg

U razdoblju od 30.11. do 2.12. učenici 2.b, 2.d, 2.e i 3.b razreda, koji uče njemački jezik, imali su priliku uživati u svim čarima koje Salzburg, četvrti grad po veličini u Austriji pruža u ovo adventsko doba godine. Grad u kojem je rođen Mozart i u kojem je sniman kultni film „Moje pjesme, moji snovi“ prožet je glazbom i kulturom.

Pod budnim okom naših profesorica Davorke Kedžo, Ivane Relja i Helene Karađole u kasnim noćnim satima krenuli smo prema ovoj 690 kilometara udaljenom odredištu. Kako je ovo ipak stručni izlet, učenici jezične gimnazije morali su ispuniti neke zadatke. Naime, domaći rad bio je ukratko sastaviti na njemačkom jeziku nekoliko zanimljivosti o gradu koji posjećujemo i to prezentirati u autobusu. Drugi zadatak bio je provesti anketu  s građanima o adventu i njihovom svakodnevnom  životu.

U ranim jutarnjim satima trećaši su prvi „probili led“ i predstavili svoje uratke iz kojih se štošta moglo naučiti. Podjednako dobri bili su i drugaši, a profesorica Davorka Kedžo nas je za uspješno obavljen zadatak nagradila ocjenom u dnevniku. Nakon višesatne vožnje, stigli smo na naše sunčano i snijegom prekriveno odredište. Tu nam je omogućen obilazak s vodičem koji nam je na vrlo zanimljiv način na njemačkom jeziku približio ovaj simpatični gradić.

Salzburg nudi zanimljive sadržaje u svako doba godine: od božićnih sajmova u prosincu do šarenih Mirabell vrtova u proljeće. Pogled s tvrđave Hohensalzburg, jedne od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi, ostavlja bez daha.Do nje smo mogli doći šetnjom ili žičarom, no mi smo se ipak odlučili na ovaj drugi-jednostavniji način. Vožnja traje svega 54 sekunde, a pogled koji pruža je nezaboravan i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Unutar zidina posjetili smo i muzej u kojem smo saznali ponešto o svakodnevnom životu u tvrđavi i njezinoj povijesti. U dražesnim i snijegom prekrivenim vrtovima dvorca Mirabell, susreli smo mladi tek vjenčani ljubavni par odjeven u tradicionalnu austrijsku nošnju. Tu smo se svi zajedno slikali i nastavili dalje istraživati ovaj malen, ali čaroban grad. Svakako zanimljiv bio je posjet groblju Sebastiansfriedhof, gdje je pokopana Mozartova supruga, nećakinja i drugi. Posjetili smo i njegovu rodnu kuću u ulici Getreidegasse koja je pretvorena u muzej u kojem se može vidjeti soba gdje je Mozart rođen, kao i obiteljski portreti, Mozartova violina i čembalo. Grad je, također, prepunih malih trgovina gdje se mogu kupiti svjetski poznate Mozartove kuglice pa su tako i sladokusci došli na svoje.

Nakon razgledavanja uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili na različite načine. Umorni i izgladnjeli tražili smo restoran gdje bismo nešto fino pojeli, ugrijali se i razmijenili mišljenja o Salzburgu. Nedugo zatim, posjetili smo „Christkindlmarkt“, najstariji božićni sajam u Europi (15.st.) na kojem smo kupili razne suvenire-od magneta do odjevnih predmeta. Ostali smo zadivljeni ugođajem koji nam je ovaj gradić pružio.

Nakon napornog dana, smjestili smo se u hostel, večerali i družili se. Umor nas nije spriječio od cjelonoćnog razgovora, smijeha i zabave. Sljedeće jutro krenuli smo prema Ljubljani, prekrasnom glavnom gradu Slovenije, koji nas je također oduševio. Iscrpljeni, ali puni doživljaja sretno smo stigli svojim domovima.

 Natalija Šuša,2.b

%d bloggers like this:
Custom Youtube Channel embed plugin