Gimnazija Antuna Vrančića u Muzeju grada Šibenika otvorila izložbu

U Muzeju grada Šibenika 08. 02. 2017. godine otvorena je izložba „Marame, šudari, hacoli…“ Izložbu je organizirala i postavila Gimnazija Antuna Vrančića u suradnji s Muzejom grada Šibenika, a partner u gimnazijskom projektu bio je i Muzej drvene brodogradnje u Betini.

Izložba „Marame, šudari, hacoli…“ svojim sadržajem predstavlja način odijevanja žene otoka i priobalja Šibensko-kninske županije, a posebno ženske marame.

Ideja o izložbi nastala je na satu povijesne grupe, s čim je upoznat i ravnatelj mr. sc. Josip Paić te je uspostavljena suradnja s etnologinjom Sandrom Barešin, koja je u Gimnaziji Antuna Vrančića predavala talijanski jezik. Ideju o šudarima prihvatio je i ravnatelj Muzeja grada Šibenika g. Željko Krnčević.

Autorice izložbe profesorice Jasminka Paić i Sandra Barešin, željele su izložbom osvježiti sjećanja na tradiciju nošenja ženskih marama na šibenskim otocima i priobalju. Zanimljivost je kod šudara, koji su tema izložbe, primijetiti sklonost šarenome. Šareni svilenkasti šudari bili su masovni tvornički proizvod, i kao takvi prihvaćeni kod žena šibenskog priobalja i otoka, otkrivajući radi li se o djevojci, udanoj ženi ili udovici. Isto tako imamo i otok Zlarin, Krapanj, Prvić (Šepurine), gdje su se marame ukrašavale ručno izrađenom čipkom (vez ili rakam), te mjesto Primošten u kojem se do danas njeguje stara kultura čipkarenja.

Na otvaranju, profesorica Jasminka Paić istaknula je sudjelovanje gimnazijalaca koji su se tijekom nekoliko mjeseci upoznali s etnologijom, načinom rada na terenu, te su uložili mnogo truda u realizaciju projekta. Profesorica Paić zahvalila je ravnatelju Muzeja, profesoru Željku Krnčeviću, etnologinji Mariji Krnčević Rak, roditeljima, bakama, prabakama te KUD-u „Spužvar“, KUD-u „Koledišće“, KUD-u „Koralj“ i udruzi „Pekljica“, koji su pomogli u realizaciji gimnazijskog projekta, i istaknula kako je ovo primjer suradnje škole, roditelja, muzeja i cijele lokalne zajednice.

Etnologinja Sandra Barešin na otvaranju izložbe kazala je kako je u svemu najvažnije propitivanje svoje povijesti i baštine. Poručila je učenicima da razmišljaju i cijene svoju, ali i ostale baštine.

Izložbu „Marame, šudari, hacoli…“ prati katalog, čiji su nakladnici Gimnazija Antuna Vrančića i Muzej grada Šibenika. Autorice kataloga su Jasminka Paić i Sandra Barešin. Dr. sc. Ruža Sekso, prof. likovne kulture, obradila je grafički korice kataloga, plakate i pozivnice. Katalog je lektorirala Danijela Grubišić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Na otvaranju izložbe učenica Bernarda Klarin, odjevena u jezersku nošnju, uz pratnju učenika Lovre Burazera Paveškovića na gitari i Ante Rupića na mandolini recitirala je svoju pjesmu „Šudari babe moje“. Zatim su Marija Gulam, Sara Koljrnekaj i Marija Vuletić otpjevale jezersku narodnu pjesmu i na kraju je nastupila školska klapa „Gimnazijalke“.

Izložbu je otvorio ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića, mr.sc. Josip Paić, pozdravivši šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, kolege profesore, učenike, prijatelje i sve drage goste te zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji izložbe i kataloga „Marame, šudari, hacoli…“.

Jasminka Paić, prof.

%d bloggers like this:
Custom Youtube Channel embed plugin