Svečana dodjela priznanja učenicima za uspjehe na međunarodnom natjecanju Best in English

13.ožujka 2018. u Gimnaziji Antuna Vrančića održana je svečana dodjela službenih cerifikata učenicima koji su sudjelovali na međunarodnom online natjecanju iz engleskog jezika “Best in English”.

Čestitavši učenicima,  ravnatelj Josip Paić je naglasio kako ovom svečanošću učenicima želimo pokazati koliko je njihovo dostignuće značajno za školu i za njih same budući da je iz Hrvatske sudjelovalo 88 škola. Osim usporedbe osobnih i školskih rezultata  s rezultatima drugih učenika svojoj zemlji i svijetu, ravnatelj poručuje da je svrha ovakvih natjecanja i motiviranje učenika ka jezičnom usavršavanju i podizanju jezičnih kompetencija.

Učenike je pozdravila i Franka Maričić Bujas, mentorica na ovom natjecanju rekavši kako je danas iznimno važno poznavanje stranih jezika radi niza mogućnosti koje se otvaraju pred mladim ljudima ne samo u okviru obrazovanja nego i na profesionalnom i osobnom planu. Za nastavnike stranih jezika od izuzetnog je značaja osposobiti učenike za višu razinu komunikacije gdje će s lakoćom razumjeti i raspravljati na stranom jeziku. Iz naše škole svake godine značajan broj učenika upisuje studije stranih jezika što također pokazuje visoku kvalitetu rada i njihov uspjeh.

Organizator online natjecanja otvorenog za sve škole u EU i šire, je neprofitna organizacija Institut za razvijanje kompetencija (the Institute for Competencies Development), te dvije češke agencije za promociju kvalitetnog obrazovanja za mlade (student agencies Czech-us v.o.s. and Injoy agency s.r.o.).

Sam test je sastavila praška Međunarodna jezična škola AKCENT (International House Prague language school) s glavnim ciljem da se usporede rezultati među mladima u okviru zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike – ZEROJ (eng. Common European Framework of Reference for Languages – CEFRL ili CEF), iz 2001. godine. Naš gimnazijski program predviđa učenje prvog stranog jezika na razini od B1 do B2 sa završnim ispitom na maturi B2 razine. Gledajući šire vrlo je važno da u različitim zemljama razina B2 bude istog opsega.

Natjecanje iz engleskog jezika Best in English važno je već time što je međunarodno, a odaziv 29 zemalja čini ga stvarno značajnim. Natjecalo se  17612 srednjoškolskih učenika iz 750 škola. Kako je iz same Češke sudjelovalo 337 škola s oko 8000 učenika načinje su dvije liste rezultata kako bi slika bila objektivnija.

Na međunarodnoj ljestvici GAV je zauzeo 11. mjesto, a četvrta smo škola od 88 prijavljenih hrvatskih škola s 2343 učenika. Najbolje rezultate iz engleskog postigli su učenici Prve gimnazije iz Splita, i to 3. i 7. mjesto u Europi, a u prvih 20 čak je sedam hrvatskih natjecatelja.

Online test je održan 30.11. 2017.  i trajao je 60 minuta, a bilo je moguće osvojiti maksimalno 98 bodova. Na rezultat je utjecalo i osobno vrijeme rješavanja. Jezične kompetencije B2 razine pokazali su učenici koji su postigli  85 i više bodova. Čestitke svima!

%d bloggers like this:
Custom Youtube Channel embed plugin