Gimnazijska ”ekspedicija” u Bruxelles

Učenici Gimnazije Antuna Vrančića nastavljaju sudjelovati u projektima vezanima za Europsku uniju, u okviru kojih su od 26. do 31. ožujka ove godine boravili u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije i sjedištu većine europskih institucija pritom posjetivši hrvatske europarlamentarce i Šibenčane Ivanu Maletić i Tonina Piculu.

Pobjedom na natjecanju Euroscola i uspješnim predstavljanjem naše škole u Europskom parlamentu u Strasbourgu u travnju 2017., Gimnazija je dobila čast postati “Škola ambasador Europskog parlamenta”, a odabranih 12 maturanata priliku sudjelovati u istoimenom projektu, pod mentorstvom profesora Nevena Đurića. Cilj je projekta upoznavanje mladih s EU i njezinim institucijama,kao i njihovim utjecajem na svakodnevni život građana s naglaskom na pobuđivanje osjećaja europskog identiteta. Učenici sudionici su od listopada do ožujka prolazili kroz temeljitu edukaciju o EU, a stečeno znanje prezentirali su svim učenicima trećih i četvrtih razreda kroz seriju predavanja.

Planiranim putovanjem u Bruxelles cijeli projekt dobio je dodatnu dimenziju, budući da će učenici na taj način neposredno upoznati sve ono o čemu su bili educirani i steći dojam o svakodnevici “glavnog grada” Europe. Pozivu europarlamentaraca da se pridruži posjetu Bruxellesu odazvala se i klapa “Gimanzijalke” pod vodstvom profesorice Lorane Antunac.

Prema Belgiji uputili smo se u ponedjeljak 26. ožujka u jutarnjim satima. Nakon dvosatnog leta iz Zadra i slijetanja u grad Charleroi ( 70 km južno od Bruxellesa) krenuli smo prema našem odredištu. Pri dolasku u hotel dočekao nas je gospodin Ivan Matić, tajnik zastupnika Picule i naš vodič prilikom posjeta Europskom parlamentu. Potom smo krenuli prema živopisnom glavnom trgu (Grand place) i nastavili s razgledavanjem užeg centra grada.

Utorak je bio rezerviran za posjet Parlamentu i našim zastupnicima. Nakon posjeta muzeju Parlamentarium, klapa “Gimnazijalke” ispred zgrade parlamenta otpjevala je dvije dalmatinske klapske pjesme i dobila ovacije prisutnih, među kojima su bili i zastupnici te brojni zaposlenici Parlamenta i novinari, donijevši tako dašak Šibenika i hrvatske baštine u tmuran i kišan briselski dan. Učenici su potom razgledali kompleks  s velikom vijećnicom , a nakon predavanja, fotografiranja i ručka program posjeta Europskom parlamentu je završio. U večernjim satima opet smo se uputili prema centru gdje učenici nisu mogli odoljeti degustaciji autohtonih vrsta piva koje se ističu svojom kvalitetom i okusom , a ujedno su i zaštitni znak Belgije.

Sljedećeg dana vlakom smo se uputili prema Bruggeu, gradu na zapadu zemlje, u pokrajini Flandriji. Uz vrijednu kulturnu baštinu koja je i pod zaštitom UNESCO-a grad se ističe i mnoštvom kanala zbog čega ga, uz Amsterdam i još neke europske gradove, nazivaju i “Venecijom sjevera”. Nakon ručka i cjelodnevnog razgledavanja grada u predvečerje smo se vratili natrag u Bruxelles.

U četvrtak smo posjetili Gent, nekad najbogatiji grad sjevera Europe, smješten 60 km zapadno od glavnog grada. Sa svojom monumentalnom i profinjenom arhitekturom, brojnim kanalima, mostovima, dvorcima i živopisnim ulicama oduševio je učenike koji su odmah poželjeli jednom ga opet posjetiti.

Petak, koji je bio slobodan dan, učenici su iskoristili za posjet Atomiumu (stometarskoj skulpturi i zaštitnom znaku Bruxellesa), detaljnije razgledavanje centra grada i šoping.

U subotu ujutro uputili smo se prema zračnoj luci Charleroi Bruxelles-Sud i u popodnevnim satima poletjeli prema Zadru. Vratili smo se u Šibenik obogaćeni novim i neprocjenjivim iskustvom, svjesni svog europskog identiteta i spremni za buduće sudjelovanje u građanskom životu Europske unije.

Autor teksta: Srećko Perković, 4.e

 

 

 

Custom Youtube Channel embed plugin