Školski projekt “Latinska i hrvatska terminologija kemijskih elemenata”

     Povezati dva naizgled nespojiva školska predmeta u jedan projekt veliki je izazov. No s tim izazovom vješto su se uhvatili profesori naše gimnazije Natalija Hobar i Denis Karanušić. Što je to što može povezati kemiju (STEM predmet) i latinski jezik (humanistički predmet)? To je jezik, riječ.

     Čitajući stručnu literaturu o povijesti znanosti, posebno o otkrićima pojedinih kemijskih elemenata i njihovim imenima, rodila se ideja o povezivanju latinske terminologije kemijskih elemenata i njihovog hrvatskog naziva. Za veću zanimljivost pobrinuo se Franjo Rački i njegov pomalo komičan pokušaj prevođenja latinske i grčke terminologije unutar naziva kemijskih elemenata. Ima tu interesantnih prijevoda, npr.: Aluminij – Glinjak, Antimon – Ličnjak, Dušik – Gušnjak… .

     Za sam projekt trebalo je još izabrati razred. S obzirom da se gradivo o kemijskim elementima općenito nalazi u programu za prvi razred, odluka je pala da to bude 1.E razred opće gimnazije. Učenici su vrlo ozbiljno pristupili radu te uz pomoć svojih mentora i neizostavnih osobnih kreativnih ideja izvrsno odradili posao izrađujući edukativne postere i naravno naučili dosta toga što će im pomoći u daljnjem radu. Projekt ide dalje pa već za iduću godinu dvojac nastavnika priprema nove radove.

Custom Youtube Channel embed plugin