Projekt: Rujanski rat 1991.

Tribina: Ratni put 113. šibenske brigade

Dana 19. rujna 2018. g. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održana je tribina pod nazivom „Ratni put 113. šibenske brigade“, koju su organizirali maturanti, učenici 4.C razreda Katarina Čupić i Martin Bunardžija i učenica 4.F razreda Marta Boban pod mentorstvom profesorica Jasminke Paić i Irene Sačić.

Naša škola od 2009. godine provodi projekt „Rujanski rat 1991.“ u sjećanje na ratni podvig šibenskih branitelja i pobjedu u bici za Šibenik. U sklopu projekta škola svake godine organizira tribine, predavanja, svjedočenja sudionika Domovinskog rata itd.

Ove godine učenici su odlučili da tema tribine bude „Ratni put 113. šibenske brigade u obrani Grada i Hrvatske“. Pozivu na tribinu da kazuju svoja svjedočanstva odazvali su se Ante Buha, zapovjednik vodičke satnije, a kasnije i trećeg bataljuna 113. brigade, gospodin Luka Petrina, dozapovjednik 2. bojne 113. brigade i gospodin Nikola Vukošić, načelnik PU Šibenik 1991. godine.

Nakon himne u izvedbi školske ženske klape „Gimnazijalke“, tribina je započela uvodnim izlaganjem Marte Boban o uzrocima, povodu i početku Domovinskog i Rujanskog rata. Nakon toga su Katarina Čupić i Martin Bunardžija u zajedničkoj prezentaciji prikazali ratni put 113. šibenske brigade.

U nastavku tribine gosti su odgovarali na pitanja voditelja tribine i tako omogućili nazočnima da pobliže upoznaju branitelje i njihovu hrabrost, odlučnost, upornost, neslomljivost i domoljublje, koji su im bili vodilja u obrani Domovine. Iznijeli su mnoge činjenice o ratnom putu 113. brigade te naveli proživljena iskustva i događaje s bojišnice.

Tribini su, uz gimnazijalce, profesore, novinare, nazočili i branitelji, pripadnici 113. šibenske brigade, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije Senka Bilać i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Diana Ercegović.

 

Jasminka Paić, prof.

Custom Youtube Channel embed plugin