“Nobel Days 2019” – Split, 3. i 4. rujna

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji djeluju u udrugama NeuroSplit i Udruzi studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) organiziraju projekt pod nazivom Nobel Days koji će se održati tijekom rujna 2019. u Splitu. Nobel Days okupit će dobitnike najprestižnije i najcjenjenije nagrade za znanstvena postignuća, Nobelove nagrade. Četiri dobitnika održat će predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima svim zainteresiranim stanovnicima grada Splita i njegovim posjetiteljima, s posebnim naglaskom na učenike, studente i akademsko osoblje iz cijele Republike Hrvatske.

Škole imaju mogućnost sudjelovanja na događaju te do 10-ak učenika Gimnazije može prisustvovati.

U nastavku prenosimo poruku organizatora događaja.

Ovako jedinstvena prilika rijetko se pruža građanima u bilo kojem dijelu svijeta. Na ovaj način želimo Split i Republiku Hrvatsku dodatno istaknuti kao jedno od najatraktivnijih središta znanosti u regiji, ali i šire. Kroz dva dana 3. i 4. rujna 2019. tijekom kasnih popodnevnih sati održat će se predavanja svjetskih stručnjaka kao i panel rasprava – Nobel Talk, a sudjelovat će sljedeći dobitnici Nobelove nagrade:

·         Joachim Frank, biofizičar, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa. 

·         Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena. 

·         Georg Bednorz, mineralog i fizičar, dobio je 1987. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina. 

·         Harald zur Hausen, njemački virolog, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. Harald zur Hausen bi svoje predavanje održao 24. rujna izdvojeno kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju. 

Prvi dan, odnosno 3. rujna, započeli bismo svečanim otvaranjem u 18:00 na Medicinskom fakultetu u Splitu s prigodnim glazbeno-scenskim programom te obraćanjima visokih uzvanika iz grada Splita i Republike Hrvatske uz predstavljanje naših gostiju, pokrovitelja i sponzora. Nastavili bismo program predavanjem Nobelovca Georga Bednorza te bismo dan završili moderiranom panel raspravom triju Nobelovaca – Nobel Talk gdje bi prisutni mogli postavljati pitanja dobitnicima Nobelove nagrade. Drugog dana u planu su predavanja Richarda Robertsa i Joachima Franka između kojih se nalazi prigodna pauza s dijelom posvećenim našim sponzorima i pokroviteljima.

PROGRAM DOGAĐAJA

Custom Youtube Channel embed plugin