Šudari šibenskog zaleđa u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ 28. kolovoza 2019. otvorena je izložba „Šudari šibenskog zaleđa“. Ona je nastavak, treći dio projekta „Marame, šudari, hacoli…“, čija je realizacija započela 2018. godine, izložbama u Muzeju grada Šibenika i Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Izložba u gradskoj knjižnici je počela pjesmom „Okruga“ autora Frane Bilića. Autorice izložbe profesorice Jasminka Paić i Sandra Barešin ukazale su na vrste marama koje su se nosile i nose u šibenskom zaleđu, od svakodnevnih, radnih do svečanih, od okruge do šarenih šudara industrijske izrade. Okruga je bijeli kvadratni rubac od pamučnog platna, preslaže se u trokut i vezuje oko glave na zatiljku ili ispod brade, ovisno o prilici, namjeni, mjestu i statusu žene. Okruga je najčešće izrađena, ukrašena čipkom, na tri kraja. Zanimljivost je da je svaka žena ručno izrađivala čipku za svoju okrugu.

Na izložbi je predstavljen i katalog „Šudari šibenskog zaleđa“. Autorice kataloga su profesorice S. Barešin i J. Paić, grafički ga je oblikovao profesor Aleksej Klarić, a lektorirala profesorica Danijela Grubišić. U katalogu su prikazani radovi učenika, od crteža, intervjua i anketa koje su provodili sa svojim bakama do prikupljenih marama i starih fotografija od Vrpolja, Drniša do Stankovaca. Katalog i izložba ističu tradicionalne vrijednosti šibenskog zavičaja koje treba njegovati i javno prezentirati.

Otvaranje izložbe uveličali su KUD „Dubrava“ s napjevima svoga mjesta i gimnazijalka Nina Lucija Perina koja je izvela „Pjesmu ptica“ na violončelu.

Ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića, Josip Paić koji je otvorio izložbu i profesorice S. Barešin i J. Paić zahvalili su se učenicima, roditeljima, bakama , KUU „Zvona Zagore“, Udruzi „Rupska zvona“, Gradskom muzeju Drniš, KUD-u „Dubrava“, Gradskom parkingu Šibenik, Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ koji su pomogli u realizaciji ovog gimnazijskog projekta.

Jasminka Paić, prof.

Custom Youtube Channel embed plugin