Izložba “Moja gimnazija”

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ 24. listopada 2019. otvorena je izložba „Moja gimnazija“. Izložbu su postavili učenici uz mentorstvo profesorice Jasminke Paić povodom 110. obljetnice gimnazijskog obrazovanja u Šibeniku i svojim sadržajem prikazuje brojne aktivnosti učenika i profesora. Izložba će biti otvorena do 5. studenoga 2019.

Šibenska gimnazija otvorila je svoja vrata 24. listopada davne 1909. godine kao četverorazredna Carska kraljevska državna realka  u Šibeniku ili tzv. „Niža realka“. Škola je u početku bila smještena u zgradi pored Grand hotela „Krka“, danas Glazbena škola Ivana Lukačića. Tu je ostala do 1937. godine kada se uselila u novu, velebnu zgradu u podnožju Šubićevca gdje se i danas nalazi.

Gimnazija ima bogatu povijest. Tijekom Drugog svjetskog rata služila je kao vojna bolnica, a u vrijeme Domovinskog rata dobila je novo ruho-drveni oklop, bila je zaštićena vrećama pijeska i drvenim oblogama. Izdržala je sve ratove, uspone i padove država, politička previranja, promjene školskih sustava i svoga imena, kontinuirano radeći i odgajajući generacije učenika. Od svojih početaka do danas gimnazija u Šibeniku je jedan od stupova obrazovanja, rasadnik znanja i talenata. Iz njenih klupa izlazili su i izlaze vrsni učenici, od kojih su mnogi postigli zavidne znanstvene, političke, sportske i umjetničke karijere. Do današnjih dana maturiralo je više od 9000 učenika.

Bogatstvo i raznolikost slobodnih aktivnosti i kreativnost učenika po čemu je gimnazija prepoznatljiva prikazali smo crtežom, riječju i dokumentima. Na plakatima je predstavljena povijest škole, gimnazija u stripu i literarnom izričaju, gimnazija u očima gimnazijalaca, a u vitrinama se nalaze brojna izdanja šibenske gimnazije. Pozornost privlače monografije o školi, a posebno „Šibenska gimnazija (1909. – 2019.)“ izdana također povodom 110. obljetnice gimnazije,školski časopisi, godišnjaci, gimnazija na razglednicama i prigodnim poštanskim dopisnicama, velika „Vrančićeva kravata“, majice s norijade sa simpatičnim porukama, slikama i potpisima maturanata, gimnazija u 3D projekciji, gimnazijski Oskar „Antun“, logo škole u 3D projekciji, logo škole na torbi, oblucima…

U programu su sudjelovale učenice Bernarda Klarin recitacijom Himna škole i  Nina Lucija Perina Sentimentalnim valcerom od Čajkovskog kojeg je izvela na violončelu. Ravnatelj, profesor Zoran Smolić pozdravio je učenike, kolege i posjetitelje, kazao prigodnu riječ i otvorio izložbu.

                                                                                                          Jasminka Paić, prof.

Custom Youtube Channel embed plugin