Sat povijesti o Vukovaru

U sklopu školskog projekta „Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ’91.“ u Gimnaziji Antuna Vrančića 15. studenoga 2019. održano je niz aktivnosti kroz koje se učenici riječju i crtežom  sjećaju grada heroja. U Crtaonici su za maturante održana tematska predavanja „ Bitka za Vukovar“ i „ Blago Zadro – vukovarski junak“. Na satu povijesti, satu sjećanja i ponosa na grad koji je simbol otpora, borbe, ratnih stradanja i hrabrosti, učenici Matea Krnić, Ivan  Slavica i Dunko Veleglavac su različitim oblicima prezentacije približili tijek događanja u Vukovaru 1991.

U holu škole postavljena je izložba „18. 11. 1991“. Dominiraju crteži Vodotornja – simbola obrane Vukovara, radovi bivših gimnazijalaca Danijela Ferića i Antonija Vukičevića i sadašnjih učenika Helene Kvržić, 4.b, Mavre Drmaća, 3.f i Martine Slavica, 2.b. Učenici 2.f, 2.b i 3.e razreda uredili su vitrinu – mjesto sjećanja u kojoj se mogu vidjeti simboli Vukovara i literatura o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar.

U ponedjeljak, 18. studenoga 2019. učenici će odati počast žrtvama Vukovara, Škabrnje i svim žrtvama Domovinskog rata, na tužnoj ali i dostojanstvenoj svečanosti te upaliti svijeće u dvorištu škole.

Učenici su doznali o događajima koje nisu proživjeli, svjesni važnosti poučavanja o Domovinskom ratu, čuvanju spomena na grad Vukovar, potrebu prenošenja znanja o tom razdoblju i vrijednostima za budućnost. Danom sjećanja poručuju da treba pisati, svjedočiti, prenositi, pjevati, pričati…

Da se ne zaboravi!

                                                                                                             Jasminka Paić, prof.

Custom Youtube Channel embed plugin