Dok su se svi ostali srednjoškolci već oprostili sa školskom zgradom za ovu kalendarsku godinu, nekolicina gimnazijalaca snimala je prvo virtualno izdanje tradicionalnog glazbenog natjecanja „Vrane“ koja je emitirana u subotu 19.12. na TV Šibeniku i tako dočekala svoju punoljetnost, budući da se radi o 18. jubilarnom obilježavanju ovog događaja.

Kako saznajemo od organizacije, sve je proteklo u najboljem redu i u skladu s novim COVID-19 mjerama. Toga dana snimanju su mogli prisustvovati samo oni nužni za realizaciju projekta. Što se izvođača tiče konkurencija je nikad jača, a svi su bili i vidno zadovoljni izborom pjesama. Osim sadašnjih gimnazijalaca, na scenu su se popeli i neka nova-stara lica poput prošlogodišnjega pobjednika, kao i gostiju večeri. Formacija već dokazanog žirija nije se puno mijenjala, pa se osim uhodanih profesora i učenika kao predstavnika glasa naroda u žiriju ponovno našao i dobro poznati glazbenik Branko Viljac. Ton i rasvjeta, za koju je zaslužan perspektivni šibenski band Spectrum bila je fenomenalna, a uvodni videi natjecatelja (za koje su zaslužni njihovi gimnazijski kolege) na razini dostojnoj fenomenalnih izvođača koji su nas sve oduševili svojim nastupima.

Počeli smo pripremati Vranu kao da pandemije nikad nije ni bilo nadajući se najboljem mogućem ishodu – povoljnoj epidemiološkoj situaciji i Vrani uživo, pred punom publikom. Međutim, kako je vrijeme teklo shvatili smo da to neće biti moguće, a polako je izgledalo kao da je otkazivanje ovogodišnje Vrane jedina opcija. Ipak, većini nas je ovo posljednja godina u gimnaziji i bili smo odlučni da izrealiziramo Vranu pod svaku cijenu. Na kraju smo i uspjeli, i iznimno smo zadovoljni ishodom. Naravno, mješavina adrenalina i jakih emocija koju u vama prouzrokuje izlazak na pozornicu pred čitavom školom je neopisiv osjećaj i ne mogu je zamijeniti nikakva svjetla reflektora i kamera, ali na ovaj način smo sačuvali lijepu uspomenu na gimnazijske dane za čitav život.“ objašnjava nam ekipa iz organizacije.

Ove godine bilo je sveukupno 10 izvođača, od kojih 6 u natjecateljskom dijelu.

Već nekoliko godina organiziramo ovaj događaj, i možemo Vam reći da je ovo godina u kojoj su se stvarno sve kockice posložile – osim tog nesretnog virusa. Još nismo vidjeli kako završna snimka izgleda, ali uistinu smo uživali u svakom trenutku stvaranja iste. Izvođači su bili sjajni, izbor pjesama je pokrivao sve moguće žanrove, a o tonu, rasvjeti i žiriju je već sve rečeno. Ipak, moramo izdvojiti ovogodišnju atmosferu u kojoj možda upravo leži ključ uspjeha projekta.  Svako zlo za neko dobro, pa nas je tako nesvakidašnja situacija koja ove godine vlada u svijetu naučila zajedništvu. Što je čitava realizacija Vrane postajala kompliciranija, to su ljudi postajali bolji jedni prema drugima kako bi svima olakšali nezavidan položaj u kojemu smo se našli što je rezultiralo fenomenalnim odnosom između natjecatelja, voditelja i svih onih koji su doprinijeli realizaciji projekta. Svi su postali odlična klapa, što se nesumnjivo odrazilo i na kvalitetu završnog proizvoda. Uistinu je ovo bila jedna lijepa blagdanska priča koju tek čeka pravi happy end.“ zaključili su naši mladi sugovornici.

Najviše glasova stručnog žirija osvojila je Marijeta Dugopoljac s pjesmom Jolene (Dolly Parton). Putem ankete koja je provedena među učenicima nakon prikazivanja Vrane, najviše glasova osvojila je Marijeta Dugopoljac, drugo mjesto osvojio je bend Zabranjeno pišanje, a treće Stipe Burazer.

Autor slika: Petra Lena Skelin
Autor teksta: Karlo Vrančić

Rezultati ankete

 

ZADNJE VIJESTI

FESTIVAL ZNANOSTI 2021.

Dana 14. svibnja 2021., ispred Gimnazije Antuna Vrančića održao se Festival znanosti 2021. koji popularizira i djeci približava znanost te pomaže da učenici spoznaju koliko je znanost sveprisutna u našem…
Više

ONLINE PROMOCIJA PEGLE NA FACEBOOKU!

Promocija školskog lista PEGLA održat će se u subotu, 15.5., s početkom u 18 sati,  putem gimnazijske Facebook stranice (Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik).U izravnom prijenosu, 19. broj lista, koji je ove godine…
Više

Uspjeh učenika u MAT ligi

U subotu, 8. svibnja 2021. godine u online okruženju održano je posljednje (četvrto) kolo MAT lige, natjecanja koje promiče i popularizira matematiku. Na natjecanju je sudjelovalo više timova iz naše…
Više