Podržimo održivo 2021. je druga konferencija HGK održana u Šibeniku, 16. rujna,  u Kući umjetnosti  Arsen. Ciljevi održivog razvoja trebaju biti usmjereni na izgradnju boljeg svijeta za sve, bez da itko ostane zapostavljen. Svjetski gospodarski forum govori o potrebi velikog resetiranja i sveobuhvatnoj promjeni društva, kao odgovor na današnje krize. Ne možemo se vratiti na staro, a društveno odgovorno poslovanje više nije dovoljno. Ukratko: traži se istinsko usklađivanje tržišta s prirodnim, društvenim i ekonomskim sustavima o kojima ovisi baš sve.

Gimnazija Antuna Vrančića je pozvana na sudjelovanje u panelu prvog tematskog dana Djeca, mladi i lokalna zajednica. Naše predstavnice su bile osnivačice eko grupe Green Deal, učenica 4.c Lucija Ondrik i profesorica Franka Maričić Bujas. Poziv na sudjelovanje nam govori da je naš rad prepoznat te da nas smatraju vrijednim članom na ekološkoj sceni grada.

Nakon niza korisnih predavanja, između kojih im je najzanimljivije bilo ono Tijmen Keesmaata iz Green Trusta o sinergiji lokalne zajednice i graditelja vjetrenjača, naše predstavnice sudjelovale su moderiranoj raspravi pod nazivom Sat održivosti gdje su s ostalima razmjenjivale iskustva u radu ekološke grupe te razgovarale o problemima na koje nailaze u provedbi različitih aktivnosti. Zaključak je da se srednjoškolci osjećaju opterećeni obavezom da baš oni moraju spasiti svijet. U današnjem brzom tempu i gotovo usvojenom potrošačkom stilu života najteže je njih potaknuti na akciju i promjene te da se zaista iste najučinkovitije događaju u dobi od 5-8 godine života. Predavanja  MaNaBu Movement Inc.-a, Ministarstva vanjskih poslova Japana, Gaia Education – Design for Sustainability i Marka Delimara sa Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku imaju za poruku da se svijet i budućnost mogu promijeniti povezivanjem strasti i snage mladih. Baš takav primjer je i naša Lucija koja namjerava studirati Ekologiju mora.

ZADNJE VIJESTI

Best in English 2021.

U Gimnaziji Antuna Vrančića održano je međunarodno online natjecanje iz engleskog jezika “Best in English”. Svake godine natjecanje organizira Ministarstvo obrazovanja Republike Čehoslovačke s ciljem usporedbe jezičnih znanja i vještina srednjoškolskih…
Više