Jučer se u našoj školi, kao i u mnogim školama u državi, održala Večer matematike 2021., manifestacija puna interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim matematičkim radionicama otkriva često zaboravljenu – zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi.

Na naših pet radionica sudjelovalo je oko 200 učenika svih uzrasta, a sami su učenici bili zaduženi za vođenje igara i dobru atmosferu. Tako su “Algebarske igre”, radionicu primjene algebarskih izraza i računa s potencijama, vodile učenice 1.d i 1.c razreda Lara Čičmir, Lucija Mileta, Lara Kulušić i Ela Petričić, dok su radionicu razotkrivanja francuske bande pljačkaša upotrebom AR i matematike pod nazivom “True crime” vodili učenici 2.e razreda Stipe Peran, Nora Gardijan, Luka Matić i Paula Gulin.

Našle su se tu i igre namijenjene učenicima viših razreda srednje škole poput “Logaritamskog sudokua” gdje su učenici pokazali vrsno znanje logaritmiranja i potom s dobivenim rezultatima popunjavali sudoku tablice, a tu su radionicu vodile učenice 3.b i 3.c razreda Ema Erceg, Marija Mišković, Klara Jabuka i Luce Grubelić.

Proširena stvarnost posebno je zainteresirala mnoge učenike na radionici “Augmented reality” na kojoj su učenici mogli vidjeti razne primjene elementarnih funkcija u svijetu oko nas korištenjem aplikacije Assemblr, a kroz nju su nas vodili učenici 3.a razreda Lucija Roško, Bruna Periša, Leonardo Borgin, Anđela Čorkalo i Matko Vulić.

Posljednja radionica pod nazivom “Kriptografija” bila je posebno popularna, a na njoj su učenici matematičke grupe iz 4.a razreda Kristijan Šarac, Vice Sladoljev, Roko Ledenko i Vice Perica učenike podučavali metodama šifriranja upotrebom Morse code-a, Cezarove šifre i Viginerovog kriptiranja i vodili ih kroz mini escape room.

Cijeli događaj je organiziran od strane Hrvatskog matematičkog društva uz potporu MZO, a na razini naše škole cijeli su događaj organizirale te koordinirale radionice s učenicima naše profesorice matematike Lorana Antunac i Maja Lucić.

ZADNJE VIJESTI

Quantum of happiness

Učenici 4.b sudjelovali su u eTwinning projektu Quantum of happiness zajedno s učenicima iz Turske, Rumunjske, Moldavije, Poljske i Francuske pod mentorstvom profesorice Lorane Antunac. U sklopu projekta provedena je zajednička anketa o raznim aspektima školskog života u svim školama te su učenici statistički analizirali podatke od škola partnera. Rezultate ankete naših učenika analizirali su…
Više

eTwinning projekt e-Trigonometrija

Učenici 3.A zajedno s profesoricom Loranom Antunac uspješno privode kraju još jedan eTwinning projekt pod nazivom e-Trigonometrija u kojem su razvijali STEM kompetencije i IKT kompetencije s posebnim naglaskom na program dinamične geometrije Geogebra. U projektu su osim učenika naše škole sudjelovali učenici Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, Srednje škole Marka Marulića u Slatini, Srednje…
Više

Rotary klub Šibenik – Za šibensku izvrsnost

Rotary klub Šibenik tradicionalno provodi akciju ‘Za šibensku izvrsnost’ kojom pomaže nadarene sugrađane, većinom mlade koji se pripremaju za neki od odabranih studija u kategoriji u kojoj su se se pokazali kao izvrsni. Za ostvaren izvrstan uspjeh na županijskom natjecanju te poziv na državno natjecanje ove godine je nagrađeno troje maturanata iz naše županije. Na…
Više