Šibenska gimnazija najstarija je srednja škola u Šibeniku i ima bogatu povijest.

Škola je u početku bila smještena u zgradi pored Grand hotela „Krka“, danas Glazbena škola Ivana Lukačića, a tu je ostala do 1937. kada se uselila u novu, velebnu zgradu u podnožju Šubićevca gdje se i danas nalazi.

Tridesetih godina 20. stoljeća škola je brojila više od tisuću učenika, a nastava se odvijala u neadekvatnom prostoru te je bilo potrebno izgraditi novu školsku zgradu. Kamen temeljac postavljen je 1935. godine. Radovi su trajali svega  sedamnaest mjeseci. Dana 9. svibnja 1937. svečano je otvorena novoizgrađena zgrada uz veliko slavlje brojnih uglednika, građana, uzvanika i učenika. Državna realna gimnazija dočekala je školsku godinu 1937./1938. u novoj zgradi koja će postati jedan od prepoznatljivih simbola Šibenika i u kojoj se i danas nalazimo.

Tijekom Drugog svjetskog rata služila je kao vojarna i vojna bolnica, doživjela je brojne uspone i padove država, politička previranja i promjene školskih sustava, ali kontinuirano je radila poučavajući i odgajajući generacije učenika. Do današnjih dana u njoj je maturiralo oko 9000 učenika. Uživala je ugled jedne od vodećih srednjih škola u Hrvatskoj i služila je kao ogledni model drugim šibenskim srednjim školama.

Kroz stogodišnju povijest mijenjalo se ime škole od Niže realke, Gimnazije u Šibeniku, Gimnazije šibenskih heroja, Gimnazije Šibenik do Gimnazije Antuna Vrančića, imena koje nosi danas.

2009. godine obilježili smo stoljeće šibenske gimnazije svečanom akademijom u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Proslavili smo i 105. godina postojanja svečanom sjednicom Nastavnog vijeća u Gradskoj vijećnici i postavljanjem izložbe „Gimnazijski vremeplov“ u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“. Ta je izložba svojim sadržajem predstavljala prikaz šibenske gimnazije tijekom 105. godina, njezine naraštaje i bogatu djelatnost. Nakon Šibenika, u listopadu 2015.  izložba      „Gimnazijski vremeplov“ otputovala je u Zagreb i  gostovala je mjesec dana u prostorima Hrvatskog školskog muzeja, a posjetili su je  brojni zagrebački  Šibenčani i bivši gimnazijalci. 2019. godine povodom 110. godina gimnazijskog obrazovanja u Šibeniku, predstavili smo knjigu „Šibenska gimnazija 1909. – 2019.“ autorica Jasminke Paić i Draženke Požar Perković, a u kojoj smo nastojali riječju, dokumentima, citatom ili fotografijom obuhvatiti sve generacije koje su prolazile gimnazijskim hodnicima, uspinjale se uz njezine legendarne stepenice i konačno se otisnule u život sa svjedodžbom šibenske gimnazije.