Danas škola nosi ime Antuna Vrančića, velikog hrvatskog humanista iz 16. stoljeća. Godišnja nagrada koja se dodjeljuje uspješnim djelatnicima i učenicima Gimnazije nosi njegovo ime.

Stoljetnom tradicijom vrsnog poučavanja, ova je škola iznjedrila niz poznatih imena kulturnog, znanstvenog, umjetničkog i športskog života grada Šibenika i Republike Hrvatske.

Zbog mnogobrojnih osvojenih državnih nagrada iz raznih predmeta gotovo svake godine, uspješnosti upisa i završavanja obrazovanja na visokoškolskim ustanovama te humanitarnih djelatnosti, škola je nagrađena priznanjem ministra prosvjete i sporta, nagradom grada Šibenika i nagradom Šibensko- kninske županije.

Gimnazija danas ima 24 odjeljenja i 550 učenika te je najveća srednja škola u gradu. Škola je kadrovski stopostotno stručno zastupljena i nastavničko vijeće čini 56 profesora, koji poučavaju suvremenim metodama.

Učenici se mogu odlučiti za matematičku, opću, jezičnu ili klasičnu gimnaziju. Profesori redovito sudjeluju u radu na stručnim i znanstvenim skupovima, simpozijima, seminarima i radionicama. Mentori su učenicima u projektima i pripremama za natjecanje te organizatori raznih priredbi i manifestacija. Neki su promaknuti u zvanje profesora mentora i profesora savjetnika. U nastavničkom vijeću imamo doktora znanosti iz područja biologije i magistra znanosti iz područja fizike.

Škola se postupno obnavlja i renovira. Opremljeni su kabineti za biologiju, kemiju i fiziku te informatička učionica. Škola ima i lijepo  uređenu i opremljenu školsku knjižnicu, koja raspolaže velikim fondom knjiga i ugodan je kutak za učenike.

U Gimnaziji je uvijek gužva, što zbog velikog broja učenika, što zbog velikog broja izbornih predmeta i izvannastavnih aktivnosti, priprema za natjecanja, organizacije humanitarnih akcija, te obilježavanja obljetnica. Godine 1995. na inicijativu Društva Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu i uz odobrenje Ministarstva prosvjete i Županijskog ureda za prosvjetu uveden je u treće razrede gimnazije zavičajni predmet Šibenik i šibenski kraj kroz stoljeća kao fakultativni program. Isto tako uveden je 2000. Godine i predmet Građanski odgoj. Godine 1998. sudjelovali smo u proslavi 700. obljetnice Šibenske biskupije i proglašenja šibenskih gradova te pobijedili na kvizu znanja o povijesti Šibenske biskupije – za nagradu smo dobili putovanje na hodočašće u Rim.

Učenici i profesori dobili su brojna priznanja za svoj rad. U stručnom radu škola postiže visoke rezultate. Sudjelovali smo na brojnim učeničkim natjecanjima na županijskoj i državnoj razini. Na državnoj razini bili smo prisutni s

– talijanskim jezikom,

– hrvatskim jezikom,

– biologijom,

– matematikom,

– geografijom,

– povijesti,

– likovnom kulturom,

– na lidranu,

– na eu kvizu koje organizira Minist. vanjskih poslova i europ. integracija

– na eko kvizu „Lijepa naša“ (zauzeli smo prva, druga i treća mjesta).

– kruna svih uspjeha je sudjelovanje učenika na olimpijadama

– matematička olimpijada 2001. god. U Washingtonu

– matematička olimpijada 2002. u Glasgowu (osvojena brončana medalja),

– međunarodna olimpijada iz filozofije u Turskoj 2007. god.

Bili smo pažljivi i gostoljubivi domaćini u organiziranju državnog natjecanja u poznavanju stranih jezika, povijesti, zemljopisa i dva puta iz astronomije.

Škola je prepoznatljiva u svom kulturno-umjetničkom djelovanju i nastupima u javnosti. Organizirane su brojne izložbe fotografija, slika, nakita, recitali, tribine, parlaonice, modne revije, debate i predstave u Gradskoj knjižnici J. Šižgorić, u Gradskoj vijećnici, Galeriji Matija, u Muzeju grada Šibenika i u Katoličkom domu.

Škola zauzima značajno mjesto grada te se uključuje u gradske i državne projekte kao što su Dan pješačenja, zaštita i promicanje ljudskih prava, Dani kruha, Dan grada te Srednjovjekovni sajam.

Prepoznatljivi smo i po humanitarnom radu. Od 2003. god. Gimnazija surađuje s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac, s ciljem da se štićenicima Centra pomogne u savladavanju gradiva i da se razbiju predrasude o djeci s posebnim potrebama.

Učenici škole sudjeluju u međunarodnim projektima kao što su Semep, Mediteranske misli, Kuća Ane Frank, The crocus project, Zajednica škola srednja Europa – suvremeno lice tradicije u suradnji s gimnazijama iz Skopja i Novog Sada. Osim navedenih projekata, škola se ističe ostvarenjem i mnogih drugih: Baština djedova, Božić u Šibeniku 1066., Teslina godina, Šibenski rujanski rat 1991. god., Tradicijski običaji u našem zavičaju.

Veliki izbor izvannastavnih aktivnosti obuhvaća najraznovrsnije sekcije, od košarke, odbojke do dramske, astronomske, filmske, foto-sekcije, klape Gimnazijalke.

Prestižne priredbe Vrana i Antun. Posebna angažiranost i zainteresiranost učenika vlada za Božićni i Uskrsni turnir u odbojci. Moramo naglasiti da se među našim učenicima nalaze  vrsni športaši, državni i svjetski prvaci u raznim sportovima.

 

Među učenicima posebno je popularna Crtaona, učionica namijenjena pisanju ispita te raznim prezentacijama, seminarima  i sastancima. Mnogi ne znaju da se subotom njena namjena mijenja i ona postaje mjesto zabave gimnazijalaca, gdje  se održavaju koncerti demo-bandova.

U proteklijh je petnaestak godina u našoj školi, što zbog potrebe za izražavanjem, što zbog potrebe za bilježenjem uspjeha učenika i profesora pokrenut školski list „Memoari učenika“, koji  danas izlazi pod imenom  „Pegla“.

Učenici već dugi niz godina  sudjeluju u radu govorničke škole te čak imamo predstavnika u Europskom parlamentu mladih. Imamo još jednog gimnazijalca u Europi – predsjednika Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, koji je u kontaktu  s europskim organizacijskim uredom Vijeća učenika.

Škola se ističe značajnim potencijalom i uspjesima svojih učenika. Ona je odličan temelj za nastavak školovanja. Kao takva je i prepoznata te je 2002. dobila nagradu – ministrovo Priznanje, a u veljači 2009. postala je članica Udruženja srednjeeuropskih škola.

Vrijeme teče dalje i treba raditi, jer nas očekuju nove obljetnice, projekti i natjecanja. Nadamo se da će biti uspješno kao i do sada.