POVIJEST

Davne 1964. godine nekoliko je učenika razvilo interes za astronomiju. Odlučeno je da se u okviru slobodnih aktivnosti učenika osnuje Astronomska grupa (Astronomska sekcija) pri Gimnaziji Antuna Vrančića. Grupa je počela djelovati 1965. godine. Postupno je širila svoje područje rada, te je tijekom godina prerasla u Astronomsko Društvo «Faust Vrancic» prigodno nazvano prema jednom od največih Šibenčana. Jedna od istaknutijih činjenica je da je Društvo bilo suorganizator susreta sa ruskim kozmonautom Aleksejem Leonovim. Društvo je takoder bilo suorganizator kampa astronoma-amatera na Prviću (1979), te organizator osmodnevnog astronomskog kampa na Žirju, čiji je cilj bio promatranje meteorskog roja Drakonida, u ljeto 1978. Nakon toga je bilo održano još mnogo takvih susreta na kojima su prisustvovali astronomi-amateri iz Hrvatske i šire. Rezultati tih ljetnih kampova bili su izvanredni: na promatranju meteorskog roja Perzeida u ljeto 1980. je «uhvaćeno» vise od 3000 meteora i napravljen je niz uspjelih slika. Promatranja su bila popraćena s nekoliko predavanja. Društvo je takoder organiziralo javna predavanja u tadasnjem Domu JNA i u gradskoj biblioteci «Juraj Sižgorić». Od nastanka ADFV pa do danas, clanovi Drustva ostvarili su mnogo vrhunskih rezultata na državnim natjecanjima, od kojih je nužno navesti prvo mjesto na natjecanju astronoma-amatera Hrvatske 1982. koje je osvojio Željko Branica. Ostvareni su i mnogi drugi vrhunski rezultati. Društvo je takoder propagiralo astronomiju: uredivali su znanstveno-popularnu emisiju «Zemlja i Svemir» na valovima Radio Šibenika, koja je doživjela više od 150 emitiranja (preko 70 sati materijala). U jednu od značajnijih akcija koju je Društvo provelo svakako spada promatranje prstenaste pomrčine Sunca u mjestu Karatoprak u Turskoj zajedno sa zagrebačkim astronomima.

Nakon što je u Domovinskom ratu svoj život izgubio voditelj Društva, Drago Sirovica, ono je gotovo prestalo s radom. Aktivnosti se povećavaju nakon 2000. godine, ali unatoč naporima srednjoškolaca koji su preuzeli Društvo, ono se do danas nije uspjelo vratiti na prijeratnu razinu kada se “Faust Vrančić” držao jednim od najboljih amaterskih astronomskih udruženja u Jugoslaviji. Društvo je trenutno član Hrvatske meteorske mreže, te njegovi članovi ostvaruju izvrsne rezultate na državnim natjecanjima (1. & 2. mjesto 2008.g., 3. mjesto 2010.g.), 2008. godine jedan je clan sudjelovao na Medunarodnoj astronomskoj olimpijadi, članovi su uključeni  u razne projekte (npr. LSS-SSP – grupa koja se bavi otkrivanjem supernovi).
U sklopu Medunarodne godine astronomije 2009. odrzana su brojna javna promatranja i predavanja za projekt  “100 sati astronomije”. Zadnje dvije godine ostvarena je suradnja s Medunarodnim djecjim festivalom te su na taj nacin takoder odrzana javna predavanja i promatranja sa sibenske rive.

ZADNJE VIJESTI