Dana 30. rujna 2019. u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas Sacra predstavljena je knjiga „Šibenska gimnazija 1909. – 2019.“, autorica Jasminke Paić i Draženke Požar- Perković, u duhu proslave 110. godina duge tradicije gimnazijskog odgoja i obrazovanja.

Prepunu dvoranu interpretacijskog centra pozdravili su predstavnici grada, županije i Šibenske biskupije, a među uzvanicima su bili istaknuti pojedinci javnog i kulturnog života Šibenika. Posebno su emotivno predstavljanje knjige popratili umirovljeni gimnazijski profesori koji su svojim radom i zalaganjem ispisali dijelom i same stranice monografije.

Knjiga je nastala u suradnji Gimnazije Antuna Vrančića i Državnog arhiva u Šibeniku i donosi pregled događaja od daleke 1909. do danas. Rad na knjizi trajao je tri godine. Posebni je naglasak stavljen na noviju povijest šibenske gimnazije koja podrazumijeva razne slobodne aktivnosti, projekte, međunarodne suradnje, poznate godišnje školske manifestacije i posebnosti same škole, poput činjenice da je zaštićeno kulturno dobro, članica ACES-a, ambasador Europskog parlamenta s nizom priznanja za svoje dugogodišnje djelovanje. Uredništvo knjige (Mila Kundajica, Vilijam Lakić, Ivana Marelja, Nataša Mučalo, Josip Paić i Ivica Poljičak) na čelu s autoricama Jasminkom Paić i Draženkom Požar-Perković, s ponosom izdvajaju niz atraktivnih novijih projekata poput pokretanja internetskog radija GAV, motivacijskog skupa za uređenje okoliša, stavljanje natpisa na zgradu škole te ponovno oživljavanje jedine srednjoškolske ženske klape „Gimnazijalke“ koje su školu opjevale u himni s popratnim spotom.

Šibenska gimnazija je, od svojih početaka, bila ključna karika u organizaciji i razvoju gradskog, županijskog i hrvatskog života. Ona je to i danas. U današnjim, kao i prethodnim učenicima, prepoznajemo marljive ljude, buduće stručnjake, znanstvenike, umjetnike, političare, kreativne i inovativne, obrazovane, moralne i pametne pojedince koji će pridonositi razvoju i uspješnoj budućnosti Hrvatske.

Namjera nam je da listajući ovu knjigu osjetite atmosferu koja vlada u školi i da šibenska gimnazija potiče široko opće obrazovanje, razvijanje kreativnosti i inovativnosti, vlastitih sposobnosti, interesa i moralnih vrijednosti.

U knjizi „Šibenska gimnazija 1909. – 2019.“ nastojali smo riječju, dokumentima, citatom ili fotografijom obuhvatiti sve generacije koje su prolazile gimnazijskim hodnicima, uspinjale se uz njezine legendarne stepenice i konačno se otisnule u život sa svjedodžbom šibenske gimnazije. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa „Gimnazijalke“ i učenica Nina Lucija Perina prigodnim instrumentalom – Bachov Preludij iz 1. suite za violončelo.

Jasminka Paić, prof.

ZADNJE VIJESTI

Posjet Parku prirode Vransko jezero

29. svibnja učenici 1.b, 1.d, 1.e, 2.b, 2.d i 2.e su posjetili Park prirode Vransko jezero u pratnji profesorica iz biologije, Ane Bogadi i Tine Šantić. Napravili su šetnju uz jezero s dalekozorima gdje su mogli vidjeti neke od 265 vrsta ptica koje možemo naći kod jezera. Nakon kratke vožnje, stigli su na vidikovac gdje…
Više

DAN OTVORENIH VRATA

Gimnazija Antuna Vrančića organizira Dan otvorenih vrata za sve buduće srednjoškolce, roditelje i građane. Čeka vas bogat program u srijedu, 7. lipnja od 11 do 13 sati!
Više