Vijesti

Vrana 2017.

U petak, dana 08.12.2017. u svečanoj dvorani Gimnaziji Antuna Vrančića održala se najpoznatijih gimnazijska manifestacija – Vrana.
Najviše glasova stručnog žirija osvojila je grupa The Nameless. Drugo mjesto osvojila je grupa Lajsna dok je treće mjesto pripalo MAMAS and the band. Luka Pavelić, 3.a nagrađen je za najbolji scenski nastup.
Glazbeni gost bio je Giuliano, a velike ovacije kao i svake godine dobili su profesori Danijela Grubišić i Neven Đurić.
Voditelji ovogodišnje Vrane bili su Nika Marković, 3.c, Maro Petar Kujundžić, 3.c, Bernarda Klarin, 2.b i Zvonimir Burazer-Pavešković, 4.d.
I ove godine Vrana je bila humanitarnog karaktera pa će tako sav novac biti uplaćen našoj učenici kako bi joj pomogli u liječenju u inozemstvu.

Foto: Nika Bolčević, 1.b

Kreativna radionica GAV-a na Adventuri

Od 11. do 17. prosinca, Kreativna radionica Gimnazije Antuna Vrančića – KRAVa prodavat će svoje proizvode na Adventuri. Svi ste pozvani pridružiti se ovoj humanitarnoj akciji i tako pomoći učenici naše škole da joj ove blagdane učinimo sretnijima!

Večer matematike na PMF-u u Splitu

U četvrtak, 7.12.2017. godine, učenici Gimnazije Antuna Vrančića sudjelovali su na Večeri matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Tamo su poslušali predavanja „Egipatska matematika“, „Linearna funkcija“, „Matematički vremeplov – putovanje kroz geometriju” i “Odabrane teme teorije igara”, pogledali izložbu Imaginary (slike raznih zanimljivih matematičkih ploha i objekata s opisnim tekstom za svaku sliku) i sudjelovali u brojnim radionicama i aktivnostima. Okušali su se u raznim matematičkim mozgalicama, igri Room escape, a sudjelovali su i u kvizu Matematički sraz. Naučili su uz pomoć GeoGebre izrađivati božićno-novogodišnji nakit te su prisustvovali demonstraciji japanske igre Amida.

Kreativna radionica Gimnazije Antuna Vrančića – KRAVa

Već mjesecima iz našeg kabineta klasičnih jezika zrači kreativnost vrijednih gimnazijalaca. Naime, ove školske godine osnovana je Kreativna radionica Gimnazije Antuna Vrančića – KRAVa, pod vodstvom profesorice Jadranke Goleš. Učenici su slikali, oslikavali, izrađivali razne predmete, reciklirali i usput se dobro zabavljali.

Izrađeni proizvodi će se prodavati na nadolazećoj Adventuri u Šibeniku od 11. do 17. prosinca u popodnevnim satima (od 17 h). Sav novac prikupljen od prodaje bit će doniran za liječenje učenice naše škole.

I ovih blagdana pomozite nam da vratimo osmijeh onima kojima je to najpotrebnije.

Pratite nas na Instagramu!

 

Online natjecanje Best in English

Pedesetak srednjih škola iz Hrvatske među kojima je i Gimnazija Antuna Vrančića sudjelovalo je u online natjecanju iz engleskog jezika koje je održano 30. studenog 2017.

Online natjecanju pristupilo je 48 učenika naše škole, uglavnom učenici trećih i četvrtih razreda te nekoliko učenika drugih razreda. Natjecanje su provodile profesorice Franka Maričić Bujas, Tanja Mikulandra i Kristina Vulin.

Best in English Contest namijenjen je učenicima svih srednjih škola unutar EU i šire. Prošle godine testu je pristupilo 15107 studenata iz 683 škole iz 28 zemalja.

Svake godine  natjecanje organizira Ministarstvo obrazovanja Republike Čehoslovačke s ciljem usporedbe jezičnih znanja i vještina u okviru razina B1, B2 i C1 (Common European Framework of Reference for Languages).

Test se sastoji od provjere gramatike, provjere vještine čitanja i slušanja u maksimalnom trajanju od 60 minuta. Po završetku testa učenici su odmah vidjeli svoj rezultat, a ukupni rezultati  i rang ljestvica bit će objavljeni krajem prosinca na službenim stranicama  Best in English contest http://bestinenglish.org/.  Na taj način učenici će vidjeti kako rangiraju u usporedbi s ostalim učenicima u EU kao i drugim  školama RH.

Po objavi rezultata svi sudionici natjecanja će dobiti Best in English potvrde o natjecanju, a osim toga natječu se individualno i grupno. Zajednički prosjek rezultata deset najboljih učenika činit će rang naše škole, a osobnim rezultatom mogu osvojiti vrijednu nagradu – 2 tjedna jezičnog tečaja pri  European Summer School u Kanadi,  European Summer School jezične tečajeve Czech-us u Pragu te vaučere različitih vrijednosti za iste ljetne škole. 

Gimnazijalci u posjetu izložbama: “Nikola Tesla – mind from the future” i “Strast stvaranja – remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght”

U ranu subotnju zoru 2. prosinca 2017. učenici 1.c, 1.e i 1.f razreda zajedno sa svojim razrednicama Žanom Antunac, prof., dr.sc. Ružom Sekso, prof. i Marinom Mioč prof. uputili su se u Zagreb na stručni posjet dvjema izložbama: “Nikola Tesla – mind from the future” i “Strast stvaranja – remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght”. Prva izložba o Nikoli Tesli, tom hrvatskom i svjetskom velikanu, održava se u Meštrovićevom paviljonu. Učenici su imali priliku vidjeti i upoznati se sa životom i djelom čovjeka kojem dugujemo kvalitetniji život nego što ga je on sam imao. Autorica ove iznimne izložbe je Helena Bulaja Madunić koja u svom uvodu kaže:

            “Uronjeni u magični svijet genija Nikole Tesle te povezivanjem elemenata ‘živog’ filma, video scenografije, računalne igre i čarobne hologramske-svjetlosne avanture u jedinstveni multimedijski doživljaj proširene realnosti, ovom izložbom želimo Vas odvesti na kontemplativno ‘putovanje’ bez početka i kraja, kroz proces inspiracije, kreativnosti i stvaranja.” (http://teslamindfromthefuture.com/  pristup: 4. 12. 2017.)

Druga izložba “Strast stvaranja – remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght” održava se u Umjetničkom paviljonu. Učenici su uz stručno vodstvo imali priliku vidjeti djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka i mnogih drugih – sveukupno 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela). (http://www.umjetnicki-paviljon.hr/portfolios/strast-stvaranja-remek-djela-iz-zbirke-fundacije-maeght/  pristup: 4. 12. 2017.)

 Poslijepodnevne sate učenici i njihovi nastavnici iskoristili su u šetnji Zagrebom, od Zrinjevca i otvaranja Adventskog sajma pa do Trga Bana Jelačića i Gornjeg grada. Jednom riječju ovo je bio prekrasan stručni izlet u najljepše doba godine.

Vrana 2017.

 

vrana plakat

Božićno kićenje škole

Učenici 2.b razredi pod vodstvom nastavnice Ivane Marelje, prof. sudjelovali su u božićnom kićenju škole.

Županijsko natjecanje u košarci i nogometu

Kako se polako bliži kraj sportskim natjecanjima u prvom polugodištu, tako se nižu i pehari. Prošli mjesec bio je posebno izazovan za naše nogometaše, košarkaše i košarkašice koji su ostvarili izvrsne rezultate. Nakon što su se svi uspješno plasirali u finale, krenula je borba za odlazak na regionalno natjecanje, u čemu su uspjeli nogometaši, dok su košarkaši i košarkašice izborili drugo mjesto u županiji.

Iskreno čestitamo na osvojenim peharima, iščekujući i natjecanje iz stolnog tenisa, koje će se održati sredinom prosinca. Nogometašima želimo puno sreće na regionalnom natjecanju u Splitu!

Hrabri telefon

U suradnji s Hrabrim telefonom, u srijedu 29. studenoga, održana je radionica za učenike 3. razreda na temu međuvršnjačkog nasilja, kao i predstavljanje aktivnosti Hrabrog telefona i edukativne on-line igre na temu prava djece u sudskim procesima nastala u projektu „The Right(s) Courts for Children“.

Custom Youtube Channel embed plugin