Vijesti

Posjetite Dane otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

otvoreni-dani-FFZGPozivaju se maturanti da posjete Dane otvorenih vrata  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u  Zagrebu 23. i 24. veljače 2018. Detaljan program pronađi na: http://bit.ly/2EwFyEh i prati obavijesti na Facebooku: http://bit.ly/2nYVdBU.

Više o tome zašto bi bilo dobro posjetiti Filozofski fakultet pročitajte na sljedećoj stranici.

 

Promocija 16. broja Pegle: „Obećavamo, hvalospjevi nas neće uspavati!“

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, u četvrtak 15.veljače 2018., u 19 sati, održana je promocija školskog lista Gimnazije Antuna Vrančića – Pegla.

Peglu su predstavile glavna urednica Ivana Vukman (4.d) i voditeljica novinarske grupe, nastavnica likovne umjetnosti Danja Bujas.

Program su upotpunile gošće večeri – ženska klapa “Gimnazijalke” i flautistica Nikolina Kapitanović (4.c), a svoju je poeziju pred mnogobrojnim posjetiteljima čitala mlada pjesnikinja Tamara Kolar (4.f).

Šesnaesti broj Pegle posvećen je interesima i aktivnostima gimnazijalaca i gimnazijalki. Tako su glavna tema ovog broja bile mlade glazbene nade naše škole: Gimnazijalke, Šime Buha i Nikolina Kapitanović te „revolucionarni“ Project X.

Uz pokrivanje brojnih događanja i zanimljivosti s područja obrazovanja, kulture, glazbe i sporta, ovaj broj ističe se i zanimljivim intervjuima s učenicima i profesorima naše škole, ali i s poznatim licima iz javnog života, kao što su Giuliano, Neno Belan, Dorijan Klarić i Andrea Vodanović te ovogodišnji kandidat za Večernjakovu Ružu – astronom i edukator Korado Korlević.

Novi broj Pegle odlično je primljen među novinarimačlanovima prosudbenog povjerenstva županijske razine LiDraNo te je predložen za državnu razinu Smotre, uz još dva samostalna novinarska rada učenica Ivane Vukman i Bernarde Klarin.

No bez obzira na svojih „15 minuta slave“, „peglaši“ obećavaju da ih hvalospjevi neće uspavati, već će nastojati i iduće godine proizvesti kvalitetan i zanimljiv školski list.

Pegla nastavlja „punom parom“ pisati o događanjima u našoj školi i gradu te temama koje zanimaju naše učenike.

Pozivamo sve one oni koji žele postati dio dinamičnog i vrijednog tima redakcija „Pegla“ da to mogu učiniti već danas putem Facebooka (grupa PEGLA – školski list).

Foto: Nika Bolčević, 1.b

Humanitarna glazbeno-poetska večer “U ime ljubavi”

Kulturna udruga “Šibenske bovule” uoči Valentinova organizirala je humanitarnu glazbeno-poetsku večer “U ime ljubavi” koju je inicirala, kreirala i osmislila Gojka Skorić-Pelajić, predsjednica Udruge. Sav prihod gotovo dvosatnog kulturnog namijenjen je udruzi “Kamenčići” za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Šibensko-kninske županije. Među brojnim izvođačima istakla se klapa “Gimnazijalke” koja je svojom izvedbom pjesama “Nemoj šiti stara majko” i “Zaljubila sam se” oduševila publiku.

Radionica u Muzeju grada Šibenika

15.2.2018. u Muzeju grada Šibenika u sklopu izložbe ‘Marame, šudari, facoli…’ organizirana je radionica na kojoj su gimnazijalci praktično radili ručni rad. Učenicima je osnove veza pokazala prof. Liposava Kuštović.

Buvljak nakita

Ponosno objavljujemo da smo održali jedan jako zanimljiv i uspješan buvljak u našoj školi povodom Valentinova. Sav novac prikupljen akcijom ide u humanitarne svrhe. Od srca hvala svima koji su sudjelovali!

Maškare 2018.

Dana 13.veljače 2018., održana je povorka Gradskih maškara. Gimnazija Antuna Vrančica sudjelovala je u povorci s temom “Marš slavnih žena”. Učenice 1.C, 1.D, 1.E i 1.F razreda maskirale su se u različite stvarne i fikcionalne žene – Fridu Kahlo, Kleopatru, Marie Curie, Rosie the Riveter, Hermionu Granger, Lunu Lovegood, Janis Joplin, Mary Poppins, Madonnu, Coco Chanel, Emmeline Pankhurst i ostale sufražetkinje.

Promocija 16. broja školskog lista „Pegla“

 

1-Pegla naslovnica Promocija 16. broja školskog lista „Pegla“ održat će se ovog četvrtka, 15.2., u Gradskoj   knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. “Peglu” će predstaviti glavna urednica Ivana Vukman, a gosti večeri su Gimnazijalke, Nikolina Kapitanović i Tamara Kolar.

Coming soon…

U srijedu, 14.2.2018., Vijeće učenika i Kreativna radionica GAV-a organiziraju dobrotvorni buvljak nakita. Donesite svoj nakit od kojeg se možete rastati i osvježite svoje škrinjice. Nakit će se prodavati po popularnim cijenama u holu škole.

Srce srcu…Sretno Valentinovo!

Gimnazija Antuna Vrančića u Muzeju grada Šibenika otvorila izložbu

U Muzeju grada Šibenika 08. 02. 2017. godine otvorena je izložba „Marame, šudari, hacoli…“ Izložbu je organizirala i postavila Gimnazija Antuna Vrančića u suradnji s Muzejom grada Šibenika, a partner u gimnazijskom projektu bio je i Muzej drvene brodogradnje u Betini.

Izložba „Marame, šudari, hacoli…“ svojim sadržajem predstavlja način odijevanja žene otoka i priobalja Šibensko-kninske županije, a posebno ženske marame.

Ideja o izložbi nastala je na satu povijesne grupe, s čim je upoznat i ravnatelj mr. sc. Josip Paić te je uspostavljena suradnja s etnologinjom Sandrom Barešin, koja je u Gimnaziji Antuna Vrančića predavala talijanski jezik. Ideju o šudarima prihvatio je i ravnatelj Muzeja grada Šibenika g. Željko Krnčević.

Autorice izložbe profesorice Jasminka Paić i Sandra Barešin, željele su izložbom osvježiti sjećanja na tradiciju nošenja ženskih marama na šibenskim otocima i priobalju. Zanimljivost je kod šudara, koji su tema izložbe, primijetiti sklonost šarenome. Šareni svilenkasti šudari bili su masovni tvornički proizvod, i kao takvi prihvaćeni kod žena šibenskog priobalja i otoka, otkrivajući radi li se o djevojci, udanoj ženi ili udovici. Isto tako imamo i otok Zlarin, Krapanj, Prvić (Šepurine), gdje su se marame ukrašavale ručno izrađenom čipkom (vez ili rakam), te mjesto Primošten u kojem se do danas njeguje stara kultura čipkarenja.

Na otvaranju, profesorica Jasminka Paić istaknula je sudjelovanje gimnazijalaca koji su se tijekom nekoliko mjeseci upoznali s etnologijom, načinom rada na terenu, te su uložili mnogo truda u realizaciju projekta. Profesorica Paić zahvalila je ravnatelju Muzeja, profesoru Željku Krnčeviću, etnologinji Mariji Krnčević Rak, roditeljima, bakama, prabakama te KUD-u „Spužvar“, KUD-u „Koledišće“, KUD-u „Koralj“ i udruzi „Pekljica“, koji su pomogli u realizaciji gimnazijskog projekta, i istaknula kako je ovo primjer suradnje škole, roditelja, muzeja i cijele lokalne zajednice.

Etnologinja Sandra Barešin na otvaranju izložbe kazala je kako je u svemu najvažnije propitivanje svoje povijesti i baštine. Poručila je učenicima da razmišljaju i cijene svoju, ali i ostale baštine.

Izložbu „Marame, šudari, hacoli…“ prati katalog, čiji su nakladnici Gimnazija Antuna Vrančića i Muzej grada Šibenika. Autorice kataloga su Jasminka Paić i Sandra Barešin. Dr. sc. Ruža Sekso, prof. likovne kulture, obradila je grafički korice kataloga, plakate i pozivnice. Katalog je lektorirala Danijela Grubišić, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Na otvaranju izložbe učenica Bernarda Klarin, odjevena u jezersku nošnju, uz pratnju učenika Lovre Burazera Paveškovića na gitari i Ante Rupića na mandolini recitirala je svoju pjesmu „Šudari babe moje“. Zatim su Marija Gulam, Sara Koljrnekaj i Marija Vuletić otpjevale jezersku narodnu pjesmu i na kraju je nastupila školska klapa „Gimnazijalke“.

Izložbu je otvorio ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića, mr.sc. Josip Paić, pozdravivši šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, kolege profesore, učenike, prijatelje i sve drage goste te zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji izložbe i kataloga „Marame, šudari, hacoli…“.

Jasminka Paić, prof.

Certifikati za natjecanje Best in English

Gimnazija Antuna Vrančića i profesorica Franka Maričić-Bujas primili su certifikate za sudjelovanje u natjecanju Best in English koje je održano 30.studenog 2017. Naša škola nalazi se na 4. mjestu u Hrvatskoj, a na 12. u svijetu.

Custom Youtube Channel embed plugin