Projekt “Čista petica”

Završna konferencija za medije projekta „Čista petica“

U Velikoj dvorani Varaždinske županije 17. listopada 2016. godine održana je završna konferencija za medije projekta „Čista petica“, koji je posljednjih godinu dana provodila Srednja škola Novi Marof zajedno s projektnim partnerima: Geotehničkim fakultetom iz Varaždina, Gimnazijom Antuna Vrančića iz Šibenika i Srednjom školom Zlatar.

 

 

Priopćenje za medije o održanoj pressici pročitajte ovdje.

Konferencija za medije u Šibeniku

U Gradskoj vijećnici u Šibeniku su na konferenciji za medije 23. rujna 2016. godine predstavljeni kurikulumi novih fakultativnih predmeta iz matematike i prirodoslovlja za srednje škole: “Matematika u svakodnevnom životu”, “Meteorologija i klimatologija” i “Farmacija i botanika”. Nakon konferencije za medije održan je i okrugli stol o novim kurikulumima na kojem su članovi radnih skupina kurikulume i nastavne materijale pobliže predstavili učenicima, nastavnicima i roditeljima.

 

Priopćenje za medije o održanoj pressici i okruglom stolu

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu su na konferenciji za medije 13. rujna 2016 godine predstavljeni kurikulumi novih fakultativnih predmeta iz matematike i prirodoslovlja za srednje škole: „Matematika u svakodnevnom životu“, „Meteorologija i klimatologija“ i „Farmacija i botanika“. Kurikulumi su izrađeni u sklopu projekta „Čista petica.“

Priopćenje za medije o održanoj pressici i okruglom stolu pogledajte ovdje.

 

 

Održan prvi dio edukacije u upotrebi alata za e-učenje u okviru projekta „Čista petica“

U Gimnaziji Antuna Vrančića Šibenik, u okviru projekta „Čista petica“,  kao projektna aktivnost u okviru Elementa 4., održan je prvi dio edukacije nastavnika matematike, kemije, biologije, geografije i fizike u upotrebi alata za e-učenje u trajanju od 8 sati. Edukaciji je prisustvovala ravnateljica Škole.

Edukaciju je održao Mario Zidar, dipl. ing. sa Geotehničkog fakulteta u Varaždinu.Drugi dio edukacije u trajanju od 24 sata predviđen je za mjesec svibanj 2016.

Ovom edukacijom djelatnici će biti educirani o metodi upotrebe besplatnih alata u edukaciji učenika kako bi tu metodu mogli primijeniti u izvođenju novo izrađenih fakultativnih predmeta.

U Novom Marofu održana edukacija iz područja meteorologije i klimatologije u okviru projekta „Čista petica“

U Novom Marofu u okviru projekta „Čista petica“ kao projektna aktivnost održana je edukacija nastavnika geografije i fizike iz područja meteorologije i klimatologije u trajanju od 20 sati. Edukaciji je prisustvovalo dvoje nastavnika iz Srednje škole Novi Marof, petero nastavnika iz Gimnazije A. Vrančića Šibenik te troje nastavnika Srednje škole Zlatar.

Edukaciju je održao prof. dr. sc. Branko Grisogono, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, kojemu je kao asistent uključen bio i dip.ing. Tomislav Kovačić, zaposlenik Državnog hidrometeorološkog zavoda.

8 9

 

Održan 2. sastanak koordinatora na projektu „Čista petica“

U četvrtak 04. veljače 2016. godine održan je 2. sastanak koordinatora na projektu „Čista petica“. Sastanku su prisustvovale ravnateljica Srednje škole  Novi Marof Jasminka Behin, prodekanica za nastavu i upravljanje kvalitetom na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu Sanja Kovač, ravnateljica Gimnazije A. Vrančića Šibenik Ivanica Belamarić i voditeljica projekta Danica Krbot.

Na sastanku su pregledane aktivnosti koje su do sada provedene na projektu te su dogovoreni termini održavanja sljedećih sastanaka koordinatora na projektu i radnih skupina koje rade na analizi i izradi kurikuluma.

 

5 6 7

 

Održan prvi sastanak radnih skupina u okviru projekta „Čista petica“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21. i 22. siječnja 2016. godine u Šibeniku održan je prvi radni sastanak radnih skupina na projektu „Čista petica“. Sastale su se radne skupine koje će izraditi kurikulume i nastavne materijale za jedan fakultativni predmet iz matematike „Matematika u svakodnevnom životu“, jedan interdisciplinarni predmet iz kemije i biologije „Farmacija i botanika“ te jedan interdisciplinarni predmet iz geografije i fizike „Meteorologija i klimatologija“.

Dosada su analizirani postojeći kurikulumi iz tih predmeta, a u okviru ovog radnog sastanka napravljen je okvirni plan budućih kurikuluma navedenih predmeta. Unutar svake od tri radne skupine podijeljeni su zadaci koje će nastavnici odraditi do sljedećeg radnog sastanka – oformiti ishode učenja za pojedine nastavne jedinice (cjeline).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

U SKLOPU PROJEKTA “ČISTA PETICA” ORGANIZIRANO STUDIJSKO PUTOVANJE U FINSKU

U okviru projekta „Čista petica“ od 10.-14.01.2016. godine ravnateljice Srednje škole Novi Marof, Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik i Srednje škole Zlatar te njihovi nastavnici boravili su u Finskoj na studijskom putovanju u mjestu Posio. 

Finska 2016 049

Tamo su posjetili školu Posio Lukio kao primjer dobre prakse u izradi kurikuluma i definiranja ishoda učenja. Škola je poznata po tome što metode učenja temelji na problemskim zadacima i praktičnoj nastavi u području STEM grupe predmeta.

Finska 2016 255Finska 2016 256

Srednja škola Novi Marof počela je provođenje projekta „Čista petica“

Srednjoj školi Novi Marof u okviru natječaja „Promocija kvalitete i unaprjeđenja sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“ od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odobren je projekt „Čista petica“, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Maloj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Konferenciji su bili nazočni Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa, Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof te predstavnici projektnih partnera: Sanja Kovač, docentica sa Geotehničkog fakulteta Varaždin; Ivanica Belamarić, ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik i Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar.

Projekt “Čista petica”, vrijedan 983.594,08 kuna, odobren je Srednjoj školi Novi  Marof  u sklopu natječaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, financira ga EU iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od 23. listopada 2015. godine do 23. listopada 2016. godine.

Projektom će se uspostaviti programski, materijalni i kadrovski uvjeti u školi nositelju projekta i u partnerskim školama za izvođenje jednog fakultativnog predmeta iz matematike („Matematika u svakodnevnom životu“), te jednog interdisciplinarnog fakultativnog predmeta iz kemije i biologije („Farmacija i botanika“ ) i jednog interdisciplinarnog fakultativnog predmeta iz fizike i geografije („ Meteorologija i klimatologija“).

Izradom kurikuluma za izvođenje fakultativnih nastavnih predmeta iz matematike i prirodoslovlja želimo motivirati učenike za bolje svladavanje nastavnih sadržaja i motivirati učenike za daljnje školovanje na takvim studijskim programima“, rekla je  Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

Docentica Sanja Kovač nije skrivala zadovoljstvo zbog sudjelovanja na tako velikom projektu i ostvarivanja suradnje sa Srednjom školom Novi Marof.

„Vrijednost projekta je, među ostalima, i to što se uspostavlja suradnja s visokim školstvom“istaknula je Ivanica Belamarić, ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik.

Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar, smatra da će ovaj projekt rezultirati stjecanjem novih znanja i vještina za stvaranje novih kurikuluma te motiviranošću učenika za nastavak školovanja u područjima obuhvaćenima projektom.

Alen Kišić, zamjenika župana Varaždinske županije, tom je prilikom rekao: “Pohvalno je što je ovaj projekt ciljano usmjeren prema učenicima i nastavnicima i što se njime promiču prirodne i tehničke znanostiInterdisciplinarnost u spajanju područja nastavnih predmeta najvažniji je dio ovog projekta.”

Velika je stvar za ovako mladu školu da postaje prepoznatljiva u gradu i široj regiji uključivanjem u projekte EU“, naglasio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa te nadodao da je upravo to pokazatelj da se u prostorima Srednje škole Novi Marof radi kvalitetno.

Za više informacija:

Danica Krbot, voditeljica projekta

tel. 095 4200 333

Projekt “Čista petica”

Srednjoj školi Novi Marof u okviru natječaja „Promocija kvalitete i unaprjeđenja sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“ od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta odobren je projekt „Čista petica“.

CILJ PROJEKTA:

Razvijanje odgojno-obrazovnog sustava koji omogućuje stjecanje znanja i vještina, te dodatnih kompetencija potrebnih za uspješan život i učenje u suvremenom društvu.

SVRHA PROJEKTA:

Uspostavljanje programskih, materijalnih i kadrovskih uvjeta u školi koja je nositelj projekta i u partnerskim školama za izvođenje jednog fakultativnog predmeta iz matematike te jednog interdisciplinarnog fakultativnog predmeta iz kemije i biologije i jednog interdisciplinarnog fakultativnog predmeta iz fizike i geografije. Motiviranje učenika za bolje svladavanje nastavnih u matematici i prirodoslovlju, te motiviranje za daljnje školovanje na takvim studijskim programima.

CILJNE SKUPINE, A UJEDNO I KRAJNJI KORISNICI:

Nastavnici i učenici
Roditelji učenika
Cjelokupna javnost

PROJEKTNE AKTIVNOSTI:

1. Izrada kurikuluma i nastavnih materijala za fakultativni predmet „Matematika u svakodnevnom životu“
2. Izrada kurikuluma i nastavnih materijala te nabava opreme za interdisciplinarni predmet iz kemije i biologije „Farmacija i botanika“
3. Izrada kurikuluma i nastavnih materijala te nabava opreme za interdisciplinarni predmet iz geografije i fizike „Meteorologija i klimatologija“
4. Edukacija nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja za izradu kurikuluma i u području metoda definiranja ishoda učenja, primjerom dobre prakse u Finskoj, edukacija u upotrebi alata za e-učenje te nastavnici geografije i fizike educirani za izvođenje novog fakultativnog predmeta „Meteorologija i klimatologija“
5. Diseminacija novih kurikuluma putem web stranice, priručnika, novinskih članaka, konferencija za medije, okruglih stolova i stručnih skupova
6. Provedba promotivnih aktivnosti

Vrijednost projekta: 983.594,08 kn
Trajanje projekta: 12 mjeseci (23.10.2015-23.10.2016)

Partneri na projektu su:

Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin,
Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik
Srednja škola Zlatar

Posredničko tijelo razine 1:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

www.mzos.hr

Posredničko tijelo razine 2:
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima DEFCO

www.asoo.hr/defco

Custom Youtube Channel embed plugin