Pegla

Natječaj ‘Vukovar – Europska poruka mira’

Uredi zastupnika Davora Ive Stiera i Bernda Posselta objavljuju natječaj za izradu najboljeg eseja na temu „Vukovar – europska poruka mira“. Pročitajte pravila natječaja!

Članak 1.

Uredi zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera i Bernda Posselta , iz Kluba zastupnika europske pučke stranke objavljuju natječaj za izradu najboljeg eseja na temu „Vukovar – europska poruka mira“.

Članak 2.

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici 3. i 4. razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Natječaj započinje 9. listopada i traje do 8. studenog 2013. Radovi pristigli izvan navedenog roka neće biti uzeti u razmatranje.

Članak 3.

Autori triju najbolja eseja po ocjeni stručnog žirija bit će pozvani na izložbu „Vukovar – europska poruka mira“ koja će se održati u Europskom parlamentu u Strasbourgu 18. studenog 2013. Ured zastupnika snosit će troškove putovanja i boravka u Strasbourgu za nagrađene autore, jednog od njihovih roditelja/staratelja i jednog profesora. Nagrađeni eseji bit će objavljeni u brošuri izložbe.

Članak 4.

Eseji moraju obraditi jednu ili više od sljedećih tema: mir i pravda, izgradnja održivog mira uz poštivanje ljudskih prava i zaštitu prava i osjećaja žrtava agresije, značaj vukovarske epopeje za slobodu i mir u Hrvatskoj i Europi, prava djece i njihova uloga u izgradnji mira, europska budućnost Vukovara.

Članak 5.

Žiri će ostaviti izvan razmatranja eseje koji bi ulazili u područje promidžbe političkih stranaka. Isto tako će odbaciti radove koji bi potakli na diskriminaciju ili mržnju na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj osnovi.

Članak 6.

Eseji mogu imati do 2.500 riječi, a moraju se dostaviti u elektronskom obliku na adresu
davor..eu
Potrebno je navesti ime i prezime autora, potpisanu izjavu o autentičnosti rada (dostupna na stranici www.stier.hr), te adresu, e-mail, datum rođenja, ime srednje škole, broj telefona/mobitela.

Lidrano 2013

I ove je godine naša škola bila uspješna u jezičnom stvaralaštvu. Državna smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano 2013. održala se od 9. do 11. 4. u Primoštenu. Na smotru se svake godine pozivaju najbolji radovi iz cijele Hrvatske, i to svega 15 radova u pisanim kategorijama, a Gimnazija Antuna Vrančića sudjelovala je u dvjema kategorijama: novinarsko stvaralaštvo – školski list Pegla, koji uređuje učenica 3. c razreda Dora Bumber pod mentorstvom Mile Kundajica, prof. i literarno stvaralaštvo – priča Župnik, koju je napisao učenik 1. e razreda Matija Brkić, pod mentorstvom Danijele Grubišić, prof. Učenici i njihovi mentori dobili su priznanja za svoj rad, što je i priznanje školi koja svake godine iznjedri više desetaka darovitih učenika.

20130410_121514            20130410_122311

Predstavljen novi broj Pegle

Sinoć je u Gradskoj knjižnici predstavljen novi broj Pegle, časopisa Gimnazije Antuna Vrančića.Časopis su prezentirale Dora Bumber i Martina Žic, urednica i njena zamjenica, predstavivši publici niz tema i događanja koji su ovoga puta zaslužili svoje mjesto u Pegli: Od neizostavne Vrane i Antuna, zaslužnih nagrađivanih učenika do zabavnih karikatura i stripova. ‘Najšibenskija naslovnica dosad’ posvećena je grafitima Šibenskih Funcuta, a cijeli časopis prožet je pozitivnim tonom, aktivnostima i uspjesima učenika, ali i pomaku na kulturno-glazbenoj sceni Šibenika.Ravnateljica Gimnazije Ivanica Belamarić kazala je kako je Pegla rezultat velikog truda gimnazijalaca.Prezentaciju su začinili  Matej Nakić i Dora Josipović, izvrsnim glazbenim točkama uz gitaru.

IMG_1359

PEGLA KROZ GODINE

Pegal je gimanzijski školski list koji pod tim nazivom počinje izlaziti 2003. godine i do sada je obilježavao sve važne školske događaje i pratio naše učenike na različitim državnim, međunarodni i europskim događanjima.

Na zahtjev naše ravnateljice htjeli smo vam na jedan sažet način izdvojiti najvažnije Pegline članke počevši od 2003. god do danas. Tako vam pružamo uvid u tadašnje generacije, njihovu odjeću, modu, razmišljanja, stajališta koja su se podosta promjenila.

Ovim činom također nastojimo popularizirati Peglu i zainteresirati što veći broj učenika koji bi željeli postati djelom pegline redakcije pod vodstvom Mile Kundajce, prof. Pružili smo vam uvid u početke organizacija Antuna, Vrane  i ostalih manifestacija koje su danas sastavim dijelom svake školske godine.

Nadamo se da ćete uživati u kronološkom pregledu Pegle i da ćete se priključiti  našoj redakciji.

Ivana Morić, 3A

Custom Youtube Channel embed plugin